© Bright

Aantal boetes voor rijden op elektrische step verdrievoudigd
Amsterdam is koploper

Aantal boetes voor rijden op elektrische step verdrievoudigd

15 juli 2021 om 13:23
Laatste update: 15 juli 2021 om 13:26

Vorig jaar zijn er in Nederland ruim drie keer zoveel boetes uitgedeeld aan mensen op een elektrische step vergeleken met 2019. Vooral e-steprijders in Noord-Brabant en Noord-Holland werden op de bon geslingerd. 

Dat blijkt uit onderzoek van Beslist.nl op basis van de gegevens van het Centraal Justitieel Incassobureau. In 2020 werden er in totaal 233 bekeuringen uitgeschreven, terwijl dit in 2019 nog 'slechts' om 68 bekeuringen ging. Er werd gekeken naar alle boetes waarbij de elektrische step werd genoemd van 2014 tot 2020.

In Nederland is het alleen toegestaan om op een elektrische step op de openbare weg te rijden als deze is goedgekeurd door de RDW als een 'bijzondere bromfiets'. Door de strenge regels valt vrijwel geen enkele e-step daar op dit moment onder. Alleen sommige e-stepjes met fietsachtige banden of dure stepjes met zitjes zijn goedgekeurd.

Amsterdammers het vaakst de klos

Er zijn grote regionale verschillen te zien. In Noord-Brabant werden zeven keer zoveel boetes uitgeschreven ten opzichte van 2019 en in Noord-Holland vier keer zoveel, terwijl er in Overijssel in 2020 geen enkele boete was. 

In de afgelopen vijf jaar werden de meeste boetes in Amsterdam uitgedeeld: 102. Daarna volgen Den Haag (38), Eindhoven (32), Rotterdam (15) en Almere (10). Illegaal steppen in de provincie Limburg wordt het minst vaak bestraft: slecht twee boetes in 5 jaar tijd.

Nieuwe regels vanaf 2023 verwacht

De overheid werkt nog aan nieuwe regels voor lichte elektrische voertuigen. Die regels zullen volgens minister Cora vn Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) niet eerder dan 2023 ingaan.

Lees meer over:

Deel via