© WhatsApp

whatsapp meerdere apparaten vijf tegelijk smartphone niet noodzakelijk
Grote aanpassing WhatsApp

WhatsApp test versie die op vijf apparaten tegelijk werkt

15 juli 2021 om 11:10
Laatste update: 15 juli 2021 om 11:16

WhatsApp is begonnen met een publieke test van een functie waarbij de chatdienst naast de telefoon ook op nog vier apparaten gebruikt kan worden. Die apparaten hoeven dan niet in verbinding te staan met die telefoon.

Tot nu toe was de smartphone altijd de spil voor WhatsApp. Via WhatsApp Web en apps voor pc en Mac is WhatsApp al langer op andere apparaten te gebruiken, maar alleen zolang er verbinding is met de smartphone van de gebruiker. Die methode is volgens WhatsApp veilig, maar kent nadelen: "langzaam en met regelmatige onderbreking van de verbinding".

Daarom wordt nu een nieuwe methode getest, die WhatsApp flexibeler maakt. Bij die nieuwe methode kunnen naast de telefoon nog vier apparaten aan een WhatsApp-account worden gekoppeld, zoals een pc, laptop of tablet. Elk apparaat heeft dan zijn eigen directe verbinding met de servers van WhatsApp, zonder dat die verbinding eerst via de telefoon van de gebruiker loopt.

'Veiligheid en gemak blijven'

De uitdaging was volgens WhatsApp het behouden van de veiligheid en het gebruiksgemak. Met de nieuwe methode blijft de end-to-end-versleuteling van WhatsApp gehandhaafd. Chatgeschiedenis, contacten, opgeslagen berichten en meer worden via de beveiligde verbinding tussen alle aangesloten apparaten gesynchroniseerd.

Een gevaar van de nieuwe methode is als een kwaadwillende stiekem een eigen apparaat aan het account van de gebruiker zou toevoegen. Om dat te voorkomen gebruikt WhatsApp een combinatie van stappen. Zowel de gebruiker zelf en zijn contacten kunnen straks nagaan of alle gekoppelde apparaten wel legitiem zijn.

Vingerafdruk of gezichtsscan

De legitimiteit van apparaten wordt getest met de uitwisseling van een beveiligingscode die alleen bij de eigenaar van het account bekend is. Voor het toevoegen van nieuwe apparaten aan een account kan straks biometrische controle worden ingeschakeld: alleen met de juiste vingerafdruk of gezichtsscan kan een nieuw apparaat worden toegevoegd.

De nieuwe methode werd in besloten testgroepen van WhatsApp al getest. Nu wordt de test ook openbaar, voor mensen die zich daarvoor bij WhatsApp hebben aangemeld.

Het is nog niet duidelijk wanneer de functie voor alle gebruikers beschikbaar komt. Ook is nog niet duidelijk of gebruikers straks meerdere smartphones tegelijk kunnen koppelen aan hun account, of dat de limiet op één telefoon blijft staan.

De beste smartphones van dit moment: