iPhone face id gezichtsscanner iPhone iPad macbook imac mac macintosh apple
Ook goedkopere modellen

'Face ID-gezichtsscan komt naar alle iPhones, iPads en Macs'

26 juli 2021 om 13:35
Laatste update: 26 juli 2021 om 13:35

Apple zou van plan zijn om op termijn alle iPhones, iPads en ook zijn Mac-computers van Face ID-gezichtsscanners te voorzien.

Dat zegt de vaak goed ingelichte Mark Gurman in zijn Bloomberg-nieuwsbrief Power On. Nu zit de gezichtsscanner met de Face ID-functie alleen in duurdere iPhones en iPads; goedkopere modellen en recente Mac-computers worden geleverd met Touch ID-vingerscanner. Dat verandert "binnen een paar jaar", stelt Gurman.

"Ik denk dat het implementeren van Face ID in al zijn grote apparaten een ultiem doel is voor Apple", aldus Gurman. "Als het mogelijk was, zou Apple Touch ID al hebben geschrapt." Toch zit de vingerscanner om verschillende redenen nog in Apple-producten, stelt Gurman.

Goedkoper of te dun

In de iPhone SE en alle iPads behalve de iPad Pro zit nog geen gezichtsscanner omdat die apparaten anders te duur zouden zijn. De schermen van MacBooks zijn volgens Gurman te dun om de benodigde dieptesensor in te bouwen.

Camera in het scherm verwerkt

Gurman verwacht dat goedkopere iPhones op termijn een gezichtsscanner krijgen in een scherminkeping, een zogenoemde notch. De duurdere iPhones zouden zich gaan onderscheiden met een camera die in een gaatje van het scherm verwerkt zit, zoals bij veel Android-toestellen al het geval is. 

Zowel Gurman als de goed ingevoerde analist Ming-Chi Kuo verwachten dat iPhones op zijn vroegst pas in 2022 weer een vernieuwd uiterlijk krijgen.

iMac

Voor de komst van Face ID naar de Mac geeft Gurman geen precieze verwachting. Apple bracht eerder dit jaar een vernieuwde versie van de iMac uit, de eerste Mac met een volledig nieuw ontwerp in de afgelopen paar jaar.

Die nieuwe iMac biedt nog geen Face ID-gezichtsscanner, maar wordt geleverd met een optioneel toetsenbord met vingerscanner.

Eerste indruk: iOS 15, iPadOS 15 en macOS Monterey