Face ID: dit moet je weten over iPhone X-gezichtsherkenning

Face ID: dit moet je weten over iPhone X-gezichtsherkenning

14 november 2017 om 19:16
Laatste update: 26 april 2018 om 16:08

Werkt Face ID ook in het donker? En als je een muts op hebt? De belangrijke vragen over de nieuwe gezichtsherkenning van Apple beantwoord.

Aan de voorkant van de iPhone X zitten drie Face ID-sensoren: een infraroodlicht en -camera, en een zogeheten dotprojector. Dit gebeurt er als je het scherm activeert:

  1. Het infraroodlicht gaat aan en brengt je gezicht in beeld.
  2. Daarna schijnt de dotprojector meer dan 30.000 infraroodstipjes op je gezicht om er een 3D-scan van te maken.
  3. De infraroodcamera herkent beide beelden en stuurt ze naar de iPhone X.

De beelden van jouw gezicht zet de iPhone X om naar een unieke code die versleuteld op de chip staat. De volgende keer dat je de iPhone X ontgrendelt, herhaalt dit proces zich. Als de code voldoende overeenkomt met die op de chip, dan wordt de telefoon ontgrendeld.

Elke keer dat Face ID met succes je gezicht herkent, wordt het systeem slimmer. Zo herkent het alledaagse veranderingen op je gezicht, zoals baardgroei, puistjes en wallen. Het ontgrendelen duurt ongeveer anderhalve seconde: een dikke seconde langzamer dan TouchID.

Wat is het verschil met Android-telefoons?

Veel Android-telefoons bieden al jaren de optie om het apparaat met je gezicht te ontgrendelen. Het grote verschil is dat de technologie hierachter erg simpel is. Dit systeem is bijvoorbeeld te foppen door een foto voor de camera te houden. Omdat Apple ook een 3D-scan van je gezicht maakt, is dat bij Apple niet mogelijk.

Werkt FaceID in het donker?

Ja. Infrarood werkt ook in het donker. Of je nu op het strand bent of in bed licht met de gordijnen dicht: Face ID werkt.

En wat als je een muts of bril op hebt?

Ook dan werkt Face ID nog. Het belangrijkste is dat je ogen, neus en mond duidelijk in beeld komen. Dus: trek je muts niet over je hogen (dat is sowieso een slecht idee) en je sjaal niet over je mond. Bij brillen is het afhankelijk van de glazen die je draagt. Een normale bril met doorzichtige glazen werkt wel, sommige zonnebrillen met spiegelende glazen niet.

We probeerden Face ID in allerlei situaties:

Kan Face ID worden gefopt?

Het is voor Face ID belangrijk dat je jouw ogen open hebt. Als je ze gesloten houdt, wordt de iPhone X niet ontgrendeld. Ik nam de proef op de som en maakte een foto van mijn ogen, printte ze uit en plakte ze op mijn oogleden. Wat blijkt: de iPhone X ontgrendelt niet. Je jaloerse partner kan deze truc dus niet uithalen als je slaapt, om zo toegang tot je iPhone X te krijgen.

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="82dc0aaf-7ec4-405b-b133-c8669fb833ab"></drupal-entity>

Wired en de Wall Street Journal maakten maskers om op die manier Face ID te foppen. Bij beide ontgrendelde de iPhone X niet. Eerder zei Apple al dat het Face ID probeerde te foppen met allerlei maskers, maar dat het ook hen niet lukte.

Het Vietnamese cybersecuritybedrijf Bkav claimt een masker te hebben gemaakt waarmee Face ID wél kan worden gefopt. Het 150 dollar kostende masker is met een 3D-printer gemaakt en de hackers hebben vooral aandacht besteed aan de ogen, neus en mond. Om het masker te maken moest er wel een 3D-scan van het gezicht van de persoon worden gemaakt.

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="d51ca0b3-2385-4402-803b-93c66086b3cf"></drupal-entity>

Daarnaast kunnen ook tweelingen Face ID foppen: dat is al meerdere keren aangetoond. De iPhone X ziet het verschil niet tussen een eeneiige tweeling. 

Wanneer schakel je terug naar je pincode?

  1. Als je Face ID langer dan 48 uur niet hebt gebruikt.
  2. Als het Face ID vijf keer niet lukt om je gezicht te herkennen.
  3. Als je de telefoon opnieuw opstart.
  4. Als je de homeknop en volume omhoog-knop samen tegelijkertijd indrukt. Er wordt dan een modus geactiveerd waardoor je weer je pincode moet invoeren. 

Is het veiliger dan Touch ID?

Volgens Apple is Face ID zo'n twintig keer veiliger dan Touch ID. Bij de vingerafdrukscanner had je een kans van 1 op 50.000 dat iemand anders jouw telefoon kon ontgrendelen, bij Face ID is dat 1 op 1.000.000. 

Mocht iemand je iPhone X in handen krijgen, bijvoorbeeld een opsporingsdienst of overvaller, dan hoeft de persoon de telefoon alleen maar voor je gezicht te houden om deze te ontgrendelen. Je kunt wel je ogen dicht doen om dit te voorkomen, of enkel een pincode gebruiken. Laatstgenoemde optie is volgens beveiligingsonderzoeker Troy Hunt het veiligst.

Voor alledaagse gebruikers zal Face ID net iets veiliger zijn dan Touch ID. Je jaloers partner kan namelijk niet meer in de nacht je vinger op de scanner drukken om zo toegang tot je telefoon te krijgen. Dat is voor veel mensen een reëler probleem dan dat een opsporingsdienst je telefoon probeert te ontgrendelen.

Onze eerste indruk van de iPhone X:


Abonneer je ook gratis op ons YouTube-kanaal

Lees meer over:

Deel via