Ruimtevaart

Bezos biedt NASA 2 miljard om maanlander te mogen bouwen

27 juli 2021 om 07:52
Laatste update: 27 juli 2021 om 07:51

Miljardair en ex-Amazonbaas Jeff Bezos heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA 2 miljard dollar geboden om een ruimtevaartuig te bouwen door zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin voor een missie naar de maan.

Blue Origin zal de kosten voor die maanlander dan de komende twee jaar voor eigen rekening nemen, zegt Bezos.

Blue Origin tekende eerder protest aan tegen het besluit van de NASA in april om SpaceX het ruimtevaartuig te laten bouwen dat Amerikaanse astronauten binnen enkele jaren voor het eerst sinds de jaren 70 naar de maan moet brengen. Dat contract met het ruimtevaartbedrijf van Tesla-topman Elon Musk is 2,9 miljard dollar waard. Maar Bezos zegt in een brief aan de directeur van de NASA nu bereid te zijn de ontwikkelingskosten voor een ruimtevaartuig de komende jaren voor eigen rekening te zullen nemen als het contract aan Blue Origin wordt toegekend.

De oprichter van Amazon, die onlangs zelf een reis naar de ruimte maakte, wilde het NASA-contract samen met luchtvaart- en defensieconcerns Lockheed Martin, Northrop Grumman en Draper binnenhalen. Mede vanwege kosten zou de NASA hebben gekozen voor SpaceX.

Volgens Bezos wordt met zijn aanbod nu dit obstakel bij een keuze voor Blue Origin weggehaald. Ook vindt Bezos dat door de keuze van de NASA voor alleen SpaceX het maanproject in de waagschaal wordt gelegd omdat er geen back-upplan is. Het bedrijf zei eerder te vrezen dat SpaceX een monopoliepositie krijgt bij toekomstige NASA-verkenningsmissies.

Kijk ook: ruimtetoerisme komt op gang