© NASA

nasa maan missie maanlanding artemis 3
Ruimtevaart

Uitstel voor bemande maanlanding VS: 'Niet voor 2025'

10 november 2021 om 07:21
Laatste update: 10 november 2021 om 10:00

De Verenigde Staten gaan niet voor 2025 met een bemande missie naar de maan. De maanmissie loopt minstens een jaar vertraging op.

Dat maakte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bekend. Voormalig president Donald Trump had gezegd dat er in 2024 weer mensen op de maan zouden staan.

Een van de redenen voor de vertraging van de missie is de rechtszaak die ruimtevaartbedrijf Blue Origin van multimiljardair Jeff Bezos had aangespannen over de bouw van de NASA-maanlander. De Amazon-oprichter was het er niet mee eens dat SpaceX, het bedrijf van Tesla-topman Elon Musk, het vaartuig mag bouwen, maar hij verloor die zaak vorige week.

Ruimtepakken

Eerder had de NASA al twijfel geuit over de haalbaarheid van 2024 omdat de ruimtepakken voor de astronauten niet op tijd klaar zijn. Ook de coronapandemie speelt een rol bij de vertraging van de Artemis 3-missie.

Voor het eerst sinds 1972

SpaceX ontwikkelt een ruimtevaartuig waarmee astronauten voor het eerst sinds 1972 weer voet op de maan moeten zetten. Het is de bedoeling dat in 2025 een vrouw en een niet-witte man op de maan landen. In een later stadium moet er een bemande missie naar Mars volgen.

Waarom we terug gaan naar de maan: