Smart home

IKEA komt met slimme luchtreiniger in een bijzettafel

ikea luchtreiniger bijzettafel starkvind smart home tradfri airco
2 augustus 2021 om 08:20
Laatste update: 2 augustus 2021 om 15:22

IKEA komt in zijn reeks gadgets nu ook met luchtreinigers die via een app zijn te bedienen, waaronder een luchtreiniger die in een bijzettafel is ingebouwd.

IKEA komt dit najaar met twee slimme luchtreinigers genaamd Starkvind. De Zweedse winkelketen heeft de introductie vandaag aangekondigd. De losse luchtreiniger kost 100 euro en de versie die in een bijzettafel is ingebouwd gaat 149 euro kosten. 

De luchtreinigers hebben een systeem met drie filters, dat volgens IKEA 99,5 procent van alle kleine deeltjes uit de lucht kan halen. Een voorfilter haalt de grootste deeltjes, zoals haren en stof, uit de lucht en een tweede filter is bedoeld voor de kleinste deeltjes, zoals fijnstof en pollen. Een optioneel koolstoffilter kan gassen, zoals formaldehyde, en andere vluchtige organische stoffen absorberen en vermindert nare geurtjes van bijvoorbeeld koken en roken. De Starkvind-apparaten zijn volgens IKEA bedoeld voor gebruik in kleine ruimtes tot 20 vierkante meter.

IKEA Home Smart-app

De Starkvind-apparaten hebben vijf ventilatorsnelheden, die zijn bedienen via de IKEA Home Smart-app. Er is ook een automatische modus die op basis van sensoren de ventilatorsnelheid zelf aanpast op basis van de hoeveelheid kleine deeltjes in de lucht. De meetwaarden zijn ook te volgen via de app. Om de slimme functies van de luchtreinigers te kunnen gebruiken is een IKEA Tradfri smarthome-hub vereist.

De losse Starkvind-luchtreiniger is er in de kleuren zwart en wit. De versie ingebouwd in de bijzettafel komt er in een donkere of witte afwerking.

De apparaten zijn vanaf oktober verkrijgbaar. IKEA verkocht al langer een kleine luchtreiniger, maar die was nog niet 'slim'.

Eigen bedrijfstak

IKEA bracht de afgelopen jaren een serie smart home-gadgets op de markt en heeft er twee jaar geleden een aparte bedrijfstak van gemaakt.

De Zweedse winkelketen verkoopt onder meer automatische rolgordijnenslimme speakers en slimme lampen

Kijk ook: IKEA Sonos schilderij-speaker