Getest: betaalbare draadloze microfoon van Røde
Bright Review

Getest: betaalbare draadloze microfoon van Røde

09-08-2021 05:40 Laatste update: 05:40

De Røde Wireless Go heeft een update gehad. Wat maakt deze draadloze zenderset voor videomakers nog beter?

Rutger Middendorp test gadgets voor Bright.

De Røde Wireless Go gaf je al een betaalbare upgrade voor je videokit. De opklipzender en -ontvanger geven je de mogelijkheid om professioneel klinkende audio toe te voegen zonder een snoertje. De zender was op twee manieren te gebruiken: met de ingebouwde microfoon. Dan klemde je het apparaat direct aan je revers. Of met een dasspeldmicrofoon via de ingang.

Ik ben al ruime tijd enthousiast gebruiker van de Røde Wireless Go en er waren slechts twee belangrijke mankementen wat mij betreft. Je kunt de audio niet monitoren via de ontvanger. Dat moet je via de camera doen én de meegeleverde windvangers vielen er altijd af omdat ze met een onhandig clipje vast zaten.

De Wireless Go II lijkt op de eerste versie, maar heeft een paar belangrijke verbeterpunten. De meegeleverde windvangers plaats je nu met een bajonetsluiting op de zender, waardoor hij er niet zomaar meer af valt. Top. Er is tot mijn spijt geen tweede aansluiting gekomen waar je een hoofdtelefoon in kan drukken. Je kunt wel de ontvanger via USB-C aansluiten op je smartphone. Die gebruik je dan als opname-apparaat. Je kunt dan de audio-uitgang gebruiken om het geluid te monitoren. Niet ideaal, maar in ieder geval is het nu mogelijk.

De grootste vernieuwing van de Wireless Go II is echter dat er twee zenders meegeleverd worden. Opeens is het dus een veel uitgebreidere set geworden. Zo kan ik bij een autovideo eentje in de buurt van de uitlaat monteren voor wat ronkend motorgeluid en op het andere kanaal mijn stem opnemen. Achteraf kun je dan de mix bepalen.

Rode Wireless Go II: windvangers nu met bajonetsluiting vast

Knopjes of desktop-app

Op het apparaat zelf kun je instellingen aanpassen met een drietal knoppen. Je kunt de battery saver-mode aan- en uitzetten, je kunt het inputsignaal in stapjes van 12 db dempen. Je kunt kiezen welk kanaal je wilt gebruiken en de andere muten. Tot slot kun je ook kiezen of je beide zenders gemixed op twee kanalen op wilt nemen, of de ene zender op het linkerkanaal en de andere op het rechter.

Vind je het gedoe om met drie knopjes alles te regelen? Via de Røde Central-app op je computer kun je ook alle instellingen bijlange lopen op een wat inzichtelijker manier. Helaas is er geen app voor de smartphone om dit te doen.

De accu’s van de apparaten gaan zo’n 7 uur mee en je kunt ze tijdens het gebruik opladen via de USB-C-poort met een batterypack als je meer opnametijd nodig hebt. Voor de zekerheid kun je ook je opnames op beide zenders lokaal opslaan, bijvoorbeeld als de verbinding met de ontvanger gehaperd heeft. Dan heb je altijd nog een backup van de geluidsopname lokaal op de zender staan.

Alleen de windvanger wordt standaard meegeleverd

Conclusie

De originele Wireless Go is nog steeds te koop voor onder de 200 euro. Als je één zender nodig hebt, is dat het overwegen waard. Maar de oude Wireless Go heeft geen lokale backup en als je de zender direct als microfoon gebruikt moet je dat niet in de wind doen, want de windvanger is echt om gek van te worden. De Wireless Go II is onder de 300 euro online te koop en bied je behalve een extra zender dus nog meer voordeel. Met name de lokale backup is een fijne extra.

Kortom: Røde Wireless Go II is nog beter dan zijn voorganger en de meest betaalbare manier om twee draadloze microfoons toe te voegen aan je videosetup.

Rutger Middendorp test gadgets voor Bright. Ook reviewt hij auto's in de Bright Duurtest.