Microsoft stopt gratis proefperiode Windows 365: 'Vraag is te groot'
Cloud PC

Microsoft stopt gratis proefperiode Windows 365: 'Vraag is te groot'

04-08-2021 15:06 Laatste update: 15:07

Microsoft is gestopt met de gratis proefabonnementen van de nieuwe clouddienst Windows 365. De interesse van bedrijven is volgens Microsoft zo groot dat er momenteel onvoldoende capaciteit is.

“We hebben een ongelofelijke respons gekregen op Windows 365 en moeten ons gratis proefprogramma daarom nu sluiten, totdat we voldoende capaciteit hebben”, meldt Microsoft-topman Scott Manchester. De gratis proefversies kwamen maandagavond beschikbaar, toen Windows 365 officieel werd gelanceerd.

De dienst biedt toegang tot een cloud-pc: een Windows-computer die vanaf de servers van Microsoft is te gebruiken op tal van andere apparaten. Met Windows 365 zijn Windows-programma's bijvoorbeeld ook makkelijk te gebruiken Apple-apparaten en Android-toestellen. Microsoft zegt dat bedrijven die interesse in de proefabonnementen hebben zich kunnen aanmelden, waarna ze een melding krijgen als er voldoende servercapaciteit is. 

Werkgeheugen en opslagruimte

Windows 365 kost voor grote bedrijven minimaal 18,20 euro per maand per gebruiker. De prijzen verschillen afhankelijk van de instellingen van de cloud-pc. Het goedkoopste abonnement is voor een pc met één processorkern, 2 GB werkgeheugen en 64 GB opslagruimte. Bij het duurste pakket (147,50 euro per maand) heeft de cloud-pc 32 GB RAM, 512 GB opslag en een cpu met acht cores. 

Voor bedrijven met minder dan 300 medewerkers liggen de maandprijzen iets hoger. Voor die klanten geldt dat ze maandelijkse minimaal 21,90 euro per gebruiker moeten betalen. Er gelden ook beperkingen aan het dataverkeer dat maandelijks gebruikt mag worden. Het gebruik van een cloud-pc als een soort server of voor het streamen van content is niet toegestaan. 

Windows 11

Bedrijven kunnen later dit jaar behalve voor Windows 10 ook kiezen om de cloud-pc uit te rusten met Windows 11, nadat dat systeem voor het eind van het jaar op de markt is gekomen.

Windows 365 werkt via webbrowsers of de Remote Desktop-app, is gebaseerd op Microsofts clouddienst Azure Virtual Desktop. Als een gebruiker een Windows 365-sessie op het ene apparaat afsluit, kan het later op een ander apparaat meteen weer vanaf hetzelfde punt doorwerken. 

De dienst is voorlopig niet beschikbaar voor consumenten. 

Eerste indruk: Windows 11