'Volgende iPhones kunnen filmen in portretmodus'
'iPhone 13'

'Volgende iPhones kunnen filmen in portretmodus'

10-08-2021 14:38 Laatste update: 14:38

De iPhones die Apple vermoedelijk in september aankondigt, krijgen drie nieuwe camera-opties waaronder de mogelijkheid om in portretmodus te filmen.

Dat zeggen bronnen tegen de doorgaans goed ingelichte Mark Gurman van Bloomberg. iPhones kunnen al langer foto's maken in portretmodus, waarbij de achtergrond wazig wordt gemaakt om het uiterlijk van een camera met een grotere lens te benaderen. De nieuwe iPhones zouden die functie voor het eerst ook tijdens het filmen kunnen gebruiken.

Videobeelden zouden met de nieuwe iPhones opgenomen kunnen worden in ProRes. Die professionele video-codec produceert grotere video's, die tijdens het bewerken meer vrijheid geven. Hetzelfde deed Apple bij de iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max al met Apple ProRAW, een vergelijkbare functie die foto's meer bewerkingsmogelijkheden gaf. Het is niet duidelijk of ProRes ook alleen op de Pro-modellen beschikbaar komt.

Scherm dat altijd aan staat

Gurman herhaalt verder geruchten die door anderen al zijn geopperd. Zo zouden de volgende iPhones qua uiterlijk grotendeels gelijk blijven aan de iPhone 12, met vlakke randen. Wel zou de schermpinkeping (notch) met de selfiecamera voor het eerst wat kleiner worden.

De nieuwe iPhones zouden ook een 120Hz-scherm krijgen, dat zorgt voor vloeiendere beelden. Zo'n scherm is bij de meeste Android-concurrenten al een tijdlang de standaard. Het scherm van Apple zou echter een variabele beeldsnelheid hebben, die zich aanpast aan wat er op het scherm te zien is.

Door de snelheid fors te verlagen zou het scherm altijd aan kunnen blijven staan, ook als de iPhone vergrendeld is. Het scherm zou dan de tijd en binnengekomen meldingen tonen.

September

Apple kondigt de nieuwe iPhones naar verwachting in september aan. Er is nog onduidelijkheid over de naam van het toestel: sommigen verwachten dat Apple na de iPhone 13 overslaat, vanwege het bijgeloof rond het getal.