iPhone 13 apple always on display scherm altijd aan 120Hz apple watch
Nieuwe iPhones

'iPhone 13 krijgt scherm dat altijd aan is, net als Apple Watches'

19 juli 2021 om 11:05
Laatste update: 19 juli 2021 om 11:05

De iPhone 13 zou een zogenoemd always-on-scherm krijgen, dat informatie zoals de tijd toont zelfs als het scherm vergrendeld is.

Dat meldt de goed ingevoerde Bloomberg-journalist Mark Gurman. "Verwacht een snellere A15-chip, een kleinere notch, een nieuw scherm voor betere accuduur en mogelijk een always-on-modus zoals op de Apple Watch, en een 120Hz-verversingssnelheid en verbeteringen bij het opnemen van video", aldus Gurman in zijn nieuwsbrief Power On.

Er gaan al langer geruchten dat de iPhone 13 zo'n 120Hz-scherm krijgt. Veel Android-toestellen worden al langer met zo'n scherm geleverd, en verwacht werd dat de iPhone 12 al zo'n scherm zou hebben. Toch heeft dat toestel nog een 60Hz-scherm, jarenlang de standaard. Door de beeldsnelheid te verdubbelen voelt onder meer scrollen soepeler en ogen bepaalde games en video's vloeiender.

Scherm dat altijd aan staat

Een scherm dat altijd informatie toont zou nieuw zijn voor de iPhone. Sommige Android-toestellen hebben al wel dergelijke opties, net als de nieuwste Apple Watch-modellen van de afgelopen jaren. Waar het scherm van oudere modellen na enkele seconden uit gaat, blijven nieuwere modellen de klok tonen. Wel wordt het scherm dan gedimd en daalt de beeldverversing van 60Hz naar 1Hz. Mogelijk werkt dat op de iPhone 13 ook zo, en toont het scherm altijd de klok en recente notificaties.

Gurman spreekt ook van een kleinere notch. Die inkeping bovenaan het scherm bevat de selfiecamera en gezichtsscanner en is sinds de iPhone X uit 2017 onveranderd in formaat. Eerdere geruchten wezen ook al op die wijziging.

Verder wordt verwacht dat de iPhone 13 net als het huidige model weer in vier uitvoeringen beschikbaar komt: mini, normaal, Pro en Pro Max. De iPhone 13 wordt in september of oktober verwacht.

Getest: de nieuwe iMac