Steeds vaker pinnen zonder pas door opmars mobiel betalen
Betalen met telefoon

Steeds vaker pinnen zonder pas door opmars mobiel betalen

11-08-2021 10:53 Laatste update: 11:41

Nederlanders pinnen steeds vaker zonder bankpas, bijvoorbeeld door contactloos af te rekenen met een smartphone of een smartwatch.

In juli werden ruim 15 procent van de betalingen aan de toonbank zonder pas gedaan, meldt de Betaalvereniging Nederland. Dat was meer dan de betalingen waarbij de pinpas in de betaalterminal werd gestoken (14 procent). Een jaar geleden waren de pasloze betalingen nog goed voor 10 procent van de betalingen.

Volgens de Betaalvereniging is het succes van betalen met een smartphone of smartwatch vooral te danken aan de komst van Apple Pay (voor iPhone en Apple Watch) en Google Pay, voor Android-toestellen. Wanneer Samsung zijn betaalmethode Samsung Pay in Nederland lanceert, is overigens nog niet bekend.

Sommige banken bieden klanten ook de optie om te betalen met een 'wearable', zoals een ring, armband of horlogebandje, waar een contactloze betaalchip in zit.

Contactloos betalen

Het overgrote deel (86 procent) van alle betalingen is inmiddels contactloos. De meeste pinkassa's in Nederland ondersteunen contactloos betalen. Bij een limiet van 100 euro wordt wel de pincode gevraagd, maar ook daarvoor hoeft de pas niet meer in het apparaat te worden gestopt.

In  juli werden er meer dan 467 miljoen pinbetalingen gedaan. Vorig jaar was de maand juli de drukste pinmaand van het jaar, met 451 miljoen pinbetalingen.

Zo werkt Apple Pay:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s