Apple-personeel kritisch over scannen iPhones op beelden kindermisbruik
Zorgen over misbruik overheden

Apple-personeel kritisch over scannen iPhones op beelden kindermisbruik

13-08-2021 10:56 Laatste update: 11:06

Apple-medewerkers hebben intern honderden klachten geplaatst over het plan om iPhones in de VS automatisch te gaan scannen op beelden van kindermisbruik.

Apple-medewerkers zouden via de chatdienst Slack intern in ruim 800 berichten hebben geklaagd over de omstreden plannen, zeggen enkele anonieme werknemers tegen Reuters.

Vorige week maakte Apple het plan bekend om in iPhones en iPads in de VS automatisch te gaan scannen op beelden van kindermisbruik voor gebruikers die iCloud Foto's gebruiken.

Misbruik door regimes

Bezorgde Apple-medewerkers vrezen onder meer voor misbruik door autoritaire regimes. Die zouden Apple kunnen opdragen het systeem in hun landen te gebruiken voor de opsporing van andere beelden, voor censuur of zelfs arrestaties, vrezen de medewerkers.

Apple ontkent dat die mogelijkheid er is, en stelt dat het systeem specifiek voor de opsporing van kindermisbruik is, met verschillende waarborgen om misbruik te voorkomen. Apple zegt verzoeken te weigeren van overheden die vragen om de opsporing van iets anders dan kindermisbruik.

Eerder al kritiek van experts

Eerdere stappen van Apple zouden intern ook weleens tot kritiek hebben geleid, maar niet zo groot en langdurig als nu het geval is, stellen de anonieme medewerkers. Sommige medewerkers vrezen voor reputatieschade voor Apple op het gebied van privacy, juist een stokpaardje voor het bedrijf.

De plannen van Apple stuitten eerder al op kritiek van privacyvoorvechters. Een groep privacyexperts, academici, onderzoekers, en andere specialisten hebben Apple via een open brief opgeroepen om de foto's van gebruikers van iPhones en iPads niet te gaan scannen op beelden van kindermisbruik.

Grens overschreden

Het automatisch scannen van beelden op de aanwezigheid van kindermisbruik is niet nieuw. Bedrijven als Amazon en Facebook scannen al langer beelden van gebruikers zodra zij die online zetten, zowel openbaar als in een afgeschermde cloudopslag. De methode van Apple is wel nieuw, omdat de controle plaatsvindt op het apparaat van de gebruiker zelf in plaats van in de cloud.

Sommige critici vinden dat daarmee een fundamentele grens wordt overschreden. "Wat Apple met hun aankondiging van vorige week aantoont, is dat zij bereid zijn bepaalde technische kwetsbaarheden in te bouwen", zegt directrice Emma Llanso van non-profitorganisatie Center for Democracy and Technology.

"Het lijkt zo uit de toon te vallen met alles wat zij voorheen gezegd en gedaan hebben", aldus Llanso, wijzend op de vele privacymaatregelen die Apple de afgelopen jaren doorvoerde.

iOS 15: wat zijn de echte verbeteringen?