Facebook: we blijven de taliban weren
Facebook, WhatsApp en Instagram

Facebook: we blijven de taliban weren

17-08-2021 14:46 Laatste update: 14:59

Facebook zegt de taliban te blijven weren van zijn platforms en blijft de groepering beschouwen als een terroristische organisatie. Het beleid geldt voor Facebook, WhatsApp en Instagram.

Facebook heeft een speciaal team van Afghaanse experts ingezet om inhoud rond de taliban in de gaten te houden en te verwijderen, zegt het bedrijf tegen de BBC. Facebook weert de taliban al jaren van zijn platforms, maar voor het eerst in 20 jaar is de groepering weer aan de macht in Afghanistan. Nadat westerse landen hun troepen hebben teruggetrokken, namen de taliban in rap tempo veel Afghaanse gebieden in.

"De taliban zijn volgens de Amerikaanse wet een terroristische organisatie en we weren hen daarom van onze platforms volgens het beleid Gevaarlijke Organisaties", aldus een woordvoerder van Facebook. "Dit betekent dat wij accounts verwijderen die door of namens de taliban worden onderhouden." Die aanpak geldt volgens Facebook zowel voor openbare accounts op Facebook en Instagram als voor de WhatsApp-accounts die taliban-leden zouden gebruiken om onderling te communiceren.

'Facebook velt geen oordeel'

Facebook stelt dat het zelf geen oordeel velt over de erkenning van nationale overheden, maar in plaats daarvan "de autoriteit van de internationale gemeenschap" volgt.

Mochten de taliban door die gemeenschap op termijn worden erkend als officiële vertegenwoordiger van Afghanistan, kan Facebook zijn beleid wijzigen.

Twitter

Tegenover de BBC zegt ook Twitter op te treden tegen gewelddadige en haatdragende organisaties. Toch zijn tal van accounts van woordvoerders en andere leden van de taliban nog actief op Twitter.

Terreurpropaganda moet binnen uur offline

Eind 2020 spraken EU-landen met elkaar af dat terreurpropaganda voortaan binnen een uur van sociale media verwijderd moet worden. Dat uur gaat in na een melding van een bevoegde overheidsinstantie.

Ook beloofden de betrokken internetbedrijven meer proactieve maatregelen te nemen tegen misbruik van hun netwerk door terroristen.

Straten Kabul gecontroleerd door de taliban

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s