Tussenstap naar gehoorapparaat

Jabra komt met oordoppen voor mensen met licht gehoorverlies

© Jabra

jabra draadloze oordoppen gehoorverlies gehoorapparaten
19 augustus om 16:25
Laatste update: 19 augustus om 16:25

Koptelefoonmaker Jabra heeft kleine draadloze oordopjes aangekondigd die een soort tussenstap vormen tussen reguliere oordoppen en gehoorapparaten.

De Jabra Enhance Plus-oordoppen zijn gericht op gebruikers met licht tot matig gehoorverlies die nog niet toe zijn aan een duur, volledig gehoorapparaat. De dopjes zijn kleiner dan de meeste draadloze oordoppen, kunnen ook gewoon voor muziek worden gebruikt maar bevatten daarnaast microfoons en software die stemmen rondom de gebruiker isoleren, versterken en het rondzingen van geluiden tegengaan.

De oordopjes zijn ongeveer half zo klein als de Jabra Elite 85T-oordoppen, reguliere draadloze oordoppen met actieve ruisonderdrukking. Die functie hebben de Enhance Plus-oordoppen niet: ze halen omgevingsgeluid niet weg, maar versterken het juist, hoewel algoritmes wel vooral stemmen naar boven halen.

Behoorlijke accuduur

Ondanks die slimme functies en het kleine formaat komt de accuduur van de oordoppen toch op 10 uur, of 30 uur totaal met het laaddoosje meegerekend. Gebruikers kunnen de doppen de hele dag dragen als gehoorapparaat, maar er ook volwaardig muziek mee luisteren. Instellingen voor gevoeligheid kunnen worden aangepast in een bijbehorende app.

De oordoppen zijn IP52 stof- en waterdicht, komen en zwart en beige en verschijnen in eerste instantie alleen in de VS, waar ze zijn gekeurd als medisch hulpmiddel. Voor andere regio's moeten de doppen nog worden gekeurd.

Jabra heeft nog geen prijs bekendgemaakt, maar denkt dat de oordoppen duurder worden dan zijn reguliere draadloze oordoppen, maar goedkoper dan volledige gehoorapparaten.

Apple en Bose doen het ook

Jabra is niet het eerste consumentenmerk dat met een dergelijke functie komt. In mei kondigde Bose zijn eerste gehoorapparaat aan, en in juni toonde Apple een aanstaande functie voor de AirPods Pro waarbij slechthorende gebruikers de oordoppen kunnen gebruiken om stemmen tijdens gesprekken te versterken.

Bekijk ook: Review Jabra Elite 85t