WWDC 2021

Apple onthult nieuwe functies AirPods en Apple Watch

© Apple

apple watchos airpods siri homekit
7 juni 2021 om 20:06
Laatste update: 9 juni 2021 om 08:37

Apple heeft een nieuwe zoekfunctie voor verloren AirPods onthuld. Ook krijgen de Apple-oordoppen meer geluidsopties voor bij het tv-kijken en komen er nieuwe functies voor de Apple Watch.

Met deze updates komt Apple:

Apple heeft tijdens het jaarlijkse ontwikkelaarscongres WWDC vanavond een serie nieuwe updates gepresenteerd, waaronder iOS 15 en iPadOS 15. Ook kondigde Apple aan de videobeldienst FaceTime beschikbaar op Android en Windows te maken. Nieuwe apparaten presenteerde Apple niet, maar het kwam daarnaast wel met nieuwe functies voor de AirPods-oordoppen en de Apple Watch.

Voor mensen met milde gehoorproblemen

Zo krijgen de AirPods de functie 'Conversation boost', speciaal voor mensen met 'milde gehoorproblemen'. Net als gehoorapparaten kunnen AirPods dan de stemmen van mensen vlakbij luider afspelen, terwijl omgevingsgeluid wordt weggefilterd.

AirPods zijn straks ook makkelijker te vinden via de Zoek Mijn-app. Net als AirTags zien gebruikers nauwkeuriger waar in de buurt hun AirPods zijn: de iPhone toont wanneer de gebruiker dichterbij de AirPods komt.

Ruimtelijk geluid

AirPods Pro en AirPods Max krijgen ondersteuning voor Ruimtelijk Geluid en Dolby Atmos op de Mac en Apple TV. Die functie was tot nu toe beperkt tot iPhones en iPads. Ruimtelijk geluid werkt straks alleen op Macs met de eigen Apple M1-chip.

AirPods gebruiken in combinatie met een Apple TV wordt ook simpeler: als gebruikers tv kijken en hun AirPods in of opdoen, verschijnt automatisch een snelknop in beeld om te wisselen.

Alle nieuwe AirPods-functies.

Foto-wijzerplaat

De populairste wijzerplaat op de Apple Watch is volgens Apple de foto-wijzerplaat. Die krijgt in watchOS 8 een nieuwe variant: de portretmodus. Automatisch worden portretfoto's uitgezocht en op maat gesneden. Ook wordt de scherpe voorgrond als het ware van de onscherpe achtergrond gescheiden. De tijd komt tussen die twee lagen te staan, zodat automatisch een fraaie, gelaagde wijzerplaat ontstaat.

De foto's-app op de Apple Watch wordt ook uitgebreid. Tot nu toe werden alleen favorieten getoond, watchOS 8 laat dagelijks herinneringen zien zoals ook op de iPhone gebeurt. Het delen van die foto's kan direct vanaf de Watch, met een uitgebreide iMessage-app.

Slapen, mediteren en sporten

De app Ademhaling op de slimme horloges verandert op watchOS 8 in Mindfulness. Naast ademhalingsoefeningen biedt de app ook andere functies tegen stress, zoals het reflecteren op bepaalde gedachten.

De Slaap-app wordt ook uitgebreid, en meet nu ook de ademhaling van de gebruiker. Die data wordt in grafieken bijgehouden, bij substantiële veranderen krijgen gebruikers automatisch bericht. Verder worden er nieuwe sporten toegevoegd aan de Work-out-app van de Watch, zoals Tai Chi en Pilates.

De Wallet-app op de Watch kan net als iOS straks ook worden gebruikt voor digitale huissleutels en pasjes voor hotels en kantoren. De Woning-app wordt vernieuwd, om gebruikers sneller toegang te geven tot meerdere slimme camera's en de scènes en gadgets die zij op een bepaald moment waarschijnlijk het liefst willen bedienen.

Meer nieuws van Apple-event WWDC 2021:

iOS 15 krijgt verbeterde notificaties en helpt met focussen

Apple FaceTime werkt binnenkort ook op Android en Windows

iPadOS krijgt betere multitasking en snelle notitie-functie