'Musk en Bezos dwingen satellietbedrijven tot fusies'
Space-race

'Musk en Bezos dwingen satellietbedrijven tot fusies'

20-08-2021 08:11 Laatste update: 10:08

De plannen van miljardairs Elon Musk en Jeff Bezos om duizenden satellieten in een baan om de aarde te brengen voor het aanbieden van internet, zouden bedrijven in de satellietsector tot fusies en overnames dwingen.

Het bedrag dat dit jaar met overnames, investeringen en joint ventures is gemoeid in de satellietsector ligt met zo'n 3,1 miljard euro nu al hoger dan over heel 2020, meldt Bloomberg.

De miljarden dollars die bijvoorbeeld Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX in zijn Starlink-internetdienst pompt, trekken de economische verhoudingen in de ruimtevaart scheef voor bedrijven als SES, de op één na grootste satellietexploitant ter wereld. De groei van streaming via glasvezel raakt ook de andere tak van dat bedrijf, satelliettelevisie.

SES-topman Steve Collar is er zeker van dat "iedereen met iedereen" praat. Volgens hem is de ruimtevaart een industrie met vaste kosten. Dus schaalgrootte als gevolg van fusies kan financieel belangrijk zijn. Volgens Mark Dankberg, voorzitter van ViaSat, zijn er in de sector "zeker gesprekken" over fusies.

Dure gok

Met fusies zouden bedrijven meer kapitaal voor investeringen in snel satelliet-internet kunnen krijgen. Ook Amazon, waar Bezos de oprichter van is, werkt al jaren aan een satellietproject, dat een concurrent voor Starlink moet worden.

Bedrijven als Inmarsat, ViaSat, Eutelsat en Telesat zijn ook van plan satellieten te lanceren om hun eigen breedbanddiensten aan bedrijven en huishoudens aan te bieden. Maar elke lancering is een dure gok omdat klanten op andere technologieën kunnen overschakelen.

Mogelijke fusies  

Topman Rajeev Suri van het Britse Inmarsat zei eerder al dat er veel potentiële samenwerkingspartners zijn, toen hij zijn plannen voor een nieuw netwerk ontvouwde. Daarbij worden net als in het Starlink-project van SpaceX satellieten in een relatief lage baan om de aarde gebracht.

Volgens kenners zouden bedrijven het Luxemburgse SES en het Franse Eutelsat er goed aan doen te fuseren. Vergeleken met het potentieel van Amazon en SpaceX om in de industrie te investeren zijn de bedrijven op zichzelf relatief klein. Door concurrentie tussen bedrijven en politieke gevoeligheden zijn pogingen tot fusies van satellietbedrijven tot nu toe mislukt.

Starlink van SpaceX biedt sinds kort ook internet in Nederland aan.

Getest: satelliet-internet van Starlink