© Amazon

Amazon wil eerste internetsatellieten in 2022 lanceren

De RS1-raket waarmee de Kuiper-prototypen gelanceerd worden.

Project Kuiper

Amazon wil eerste internetsatellieten in 2022 lanceren

02-11-2021 10:36 Laatste update: 12:07

Amazon wil eind 2022 de eerste twee prototypen van zijn Project Kuiper-satellieten lanceren. Uiteindelijk moeten ruim drieduizend van die satellieten internet bieden op plekken waar dat moeilijk aan te leggen is.

Amazon kondigde zijn plannen begin 2019 aan en wil de eerste twee prototypen in het vierde kwartaal van 2022 lanceren. Daarvoor heeft Amazon een vergunning aangevraagd bij Amerikaanse telecomautoriteit FCC, meldt het bedrijf. De eerste twee satellieten heten KuiperSat-1 en KuiperSat-2 en zullen dienen als testapparatuur.

Met de twee satellieten zal worden gekeken hoe alle systemen zich in de praktijk gedragen. Op een hoogte van 590 kilometer boven de aarde wordt de verbinding tien minuten getest, waarna de satellieten dalen en in de atmosfeer opbranden.

"Er is geen vervanging voor testen in een baan rond de aarde, en we verwachten veel te leren, gezien de complexiteit en het risico van het werken in zo'n uitdagende omgeving", zegt Rajeev Badyal, hoofd-technologie van Project Kuiper.

Starlink van SpaceX

Op termijn moeten de satellieten van Amazon internet bieden op plekken waar traditionele internetverbindingen lastig aan te leggen zijn. Daarmee lijkt het project op Starlink, het systeem voor satellietinternet van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Tesla-ceo Elon Musk.

Starlink is al wel wat verder en is al beschikbaar voor consumenten, onder meer in Nederland.

Voorlopig niet met Blue Origin

De eerste twee Project Kuiper-satellieten worden gelanceerd met de nieuwe RS1-raket van het nieuwe ruimtevaartbedrijf ABL Space Systems. Later, als grotere clusters satellieten gelanceerd worden, zullen de grotere Atlas V-raketten van de United Launch Alliance gebruikt worden, een samenwerking tussen Boeing en Lockheed Martin.

In eerste instantie worden dus geen raketten gebruikt van Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Amazon-oprichter Jeff Bezos.

Nederlandse astronoom

Nog lang niet alle lanceringen van de in totaal 3236 satellieten voor het Project Kuiper-netwerk zijn al ingepland.

Project Kuiper is vernoemd naar de Nederlandse astronoom Gerard Kuiper (1905-1973).

Getest: Starlink satelliet-internet in Nederland