Onderzoek

Tweederde scholieren gebruikt telefoon op de fiets

20 augustus 2021 om 12:19
Laatste update: 20 augustus 2021 om 14:16

Bijna tweederde van de Nederlandse scholieren gebruikt regelmatig een telefoon op de fiets. Ze riskeren daarmee een boete van 95 euro.

Acht op de tien van de scholieren vindt het eigen gebruik van de telefoon op de fiets geen probleem, blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Motivaction voor Interpolis. 43 procent van de scholieren zegt 'veilig' te kunnen fietsen en tegelijk de telefoon te kunnen checken.

Interpolis spreekt van een 'hoge mate van zelfoverschatting'. "Scholieren denken dat ze goed genoeg de telefoon kunnen bedienen en tegelijkertijd goed genoeg kunnen sturen en opletten tijdens het appen of foto’s maken. Dit terwijl het tegendeel waar is." 

Appjes lezen en muziek uitkiezen

Berichten lezen is de populairste telefoonactiviteit op de fiets (47 procent), gevolgd door het uitkiezen van muziek en het maken van foto’s (beide 39 procent) en iets opzoeken of checken (37 procent).

Van de ondervraagde scholieren gebruikt 35 procent de telefoon op de fiets om een berichtje te typen en 31 procent om te bellen met de telefoon in de hand. 

Zorgen

Als je je telefoon gebruikt fiets je langzamer, kijk je slechter en let je minder goed op andere verkeersgebruikers, zegt Yvette Melis van Interpolis. "Dat zo veel jongeren hun telefoon gebruiken op de fiets, baart ons zorgen. Ik hoop dat we bij deze scholieren al een gedragsverandering kunnen realiseren voordat ze in de auto stappen. Jonge automobilisten hebben al gauw zes keer meer kans op een ongeluk. Dat wordt niet beter als ze gewend zijn om hun mobieltje te gebruiken tijdens het rijden."

58 procent van de scholieren vindt het telefoongebruik op de fiets in het algemeen gevaarlijk, maar slechts 20 procent ziet het eigen telefoongebruik als een probleem. Het bellen via oordoppen tijdens het fietsen vindt ongeveer een kwart gevaarlijk, terwijl 45 procent dit ongevaarlijk vindt.

168.000 boetes in 2020

Het vasthouden van een smartphone of een andere gadget op de fiets is sinds 1 juli 2019 bij wet verboden en wordt bestraft met een boete van 95 euro. Het gebruiken van een telefoon in een houder op het stuur mag wel.

In 2019 werden ruim 21.000 boetes uitgedeeld voor telefoongebruik op de fiets. Vorig jaar liep het aantal boetes op tot 168.000. 

Kijk ook: deze goedkope e-bike gaat te hard