Relatief lage boete

Russische rechter geeft boete aan Twitter, Facebook en WhatsApp

rusland rechter boete twitter facebook whatsapp data delen
26 augustus 2021 om 13:20
Laatste update: 26 augustus 2021 om 13:20
  • ANP / Bright

Twitter, WhatsApp en Facebook hebben boetes opgelegd gekregen van een Russische rechter. De bedrijven weigeren de gegevens van hun Russische gebruikers in dat land op te slaan.

Een Russische wet bepaalt dat techbedrijven data die zij verzamelen over Russische gebruikers moeten delen met de Russische overheid, meldt persbureau Interfax. De boetes die worden opgelegd voor het verzuimen van die datadaling zijn relatief laag.

Zo moet Twitter 17 miljoen roebel betalen, omgerekend ruim 195.000 euro. Facebooks boete kwam neer op omgerekend zo'n 172.000 euro en WhatsApp moet een kleine 46.000 euro voldoen. De boete voor de chatdienst was veel lager omdat die voor het eerst wordt bestraft voor deze overtreding. Twitter en Facebook werden al eerder bestraft. De boetes zijn minuscuul afgezet tegen de jaaromzet van de bederijven. Bij Twitter bedroeg die vorig jaar 3,7 miljard dollar, bij Facebook zo'n 86 miljard dollar.

Rusland probeert al langer meer grip te krijgen op techbedrijven en sociale media die actief zijn in het land. Zo is Microsofts zakelijke sociale netwerk LinkedIn geblokkeerd in Rusland wegens het herhaaldelijk naast zich neerleggen van de eis voor lokale opslag. Dat gebeurde in 2016, voordat de overname door Microsoft rond was. De Russische toezichthouder Roskomnadzor stelt dat het bedrijf achter Windows verder wel aan de eisen voldoet, net als onder meer Apple, Samsung, PayPal en Booking.

Xboxen op je smartphone: werkt het?