© Blizzard

Personage in game Overwatch krijgt andere naam om seksisme-zaak

Overwatch-personage McCree, vernoemd naar de onlangs vertrokken ontwerper Jesse McCree.

McCree

Personage in game Overwatch krijgt andere naam om seksisme-zaak

27-08-2021 12:22 Laatste update: 12:22

Het personage McCree in de Blizzard-game Overwatch krijgt een andere naam. Het personage is vernoemd naar ontwerper Jesse McCree, onlangs door Blizzard ontslagen als gevolg van de seksisme-rechtszaak die tegen het bedrijf is aangespannen.

Activision-Blizzard werd eind juli aangeklaagd door de staat Californië, na een onderzoek van twee jaar. Tal van misstanden rond seksisme kwamen daarin naar voren, van ongelijke betaling en behandeling van vrouwelijke medewerkers tot intimidatie, grappen over verkrachting en een werkgever die tekort schiet. Verschillende hooggeplaatste werknemers werden ontslagen, waaronder spelontwerper Jesse McCree.

McCree is ook de naam van een populair personage in de Blizzard-game Overwatch, vernoemd naar de ontwerper. Sinds het seksisme-onderzoek rond Activision-Blizzard naar buiten kwam, vragen fans om verandering van de naam. Blizzard geeft nu gehoor aan die oproep. "We vinden dat we de naam moeten wijzigen van de held die nu bekend staat als McCree naar iets dat beter vertegenwoordigt waar Overwatch voor staat", aldus het Overwatch-team.

Deel van het verhaal

De naamswijziging van McCree zal niet zomaar worden gedaan, maar zal worden verwerkt in het verhaal van Overwatch. Daarvoor wordt een aanstaande update van Overwatch uitgesteld van september naar later dit jaar. Ook beloven de ontwikkelaars voortaan beter na te denken over het toevoegen van referenties naar de echte wereld in hun game.

De kritiek op Jesse McCree draait mede om een foto met een portret van comedian Bill Cosby. McCree en andere hooggeplaatste Blizzard-medewerkers poseerden in 2013 met dat portret in een hotelkamer die zij de 'Cosby Suite' noemden, een verwijzing naar de onderzoeken over seksueel misbruik die toen naar Cosby liepen. De groep medewerkers zou de kamer gebruiken om vrouwen op uit te nodigen. Veel de Blizzard-medewerkers op die foto zijn inmiddels ontslagen.

Bekijk ook: Xboxen op je smartphone, werkt het?