dronebestuurder ongeluk katwijk slachtoffer gewond geen straf rechter
Slachtoffer gewond

Dronebestuurder schuldig aan ongeluk maar krijgt toch geen straf

27 augustus 2021 om 14:32
Laatste update: 27 augustus 2021 om 14:32
  • ANP/Bright

Een man uit Valkenburg die vorig jaar een fietstter in Katwijk raakte met een drone, wordt daarvoor schuldig bevonden maar krijgt van de rechter geen straf. Het slachtoffer heeft blijvend oogletsel overgehouden aan het ongeluk.

Een 42-jarige man uit het Zuid-Hollandse Valkenburg heeft op 4 mei vorig jaar met zijn drone blijvend oogletsel veroorzaakt bij een fietsster in Katwijk, die in haar gezicht werd geraakt door het apparaat. De kantonrechter verklaarde de man vrijdag schuldig, maar legde hem geen straf op.

Volgens de verklaring van de man werd de drone door de wind weggeblazen en kwam deze daardoor boven het fietspad terecht. Toen hij de drone probeerde weg te sturen stortte deze neer en werd de vrouw geraakt. Een collega die naast haar fietste bleef ongedeerd.

Schuldbewuste dader

Het Openbaar Ministerie (OM) had de zaak niet alleen vanwege het ongeval voorgelegd aan de rechter. De man heeft zijn drone ook te dicht in de buurt van het zweefvliegveld Valkenburg laten vliegen. Daarvoor is speciale toestemming nodig, die de man niet had. Hij heeft verklaard dat hij niet van de regels omtrent het vliegen met een drone op de hoogte was.

De dronebestuurder heeft zich volgens het OM schuldbewust opgesteld en een betalingsregeling met het slachtoffer getroffen. Daarom eiste de officier van justitie schuldigverklaring zonder oplegging van straf. Die eis heeft de kantonrechter gevolgd.

Bekijk ook: De nieuwe DJI-drone, nog beter en moeilijk te crashen