'iPhone 13 kan satellietbellen en Apple Watch 7 wordt iets groter'
Bellen via Globalstar

'iPhone 13 kan satellietbellen en Apple Watch 7 wordt iets groter'

30-08-2021 13:15 Laatste update: 13:35

De iPhone 13 zou gebruikmaken van satellieten om zonder mobiel bereik toch te kunnen bellen en berichten te kunnen sturen. De Apple Watch Series 7 zou opnieuw een groter scherm krijgen.

De onthulling van de nieuwe iPhones en Apple Watch is vermoedelijk in september en dus nemen de geruchten toe. Zo stelt analist Ming-Chi Kuo dat de iPhone 13 ondersteuning krijgt voor satellietcommunicatie, meldt MacRumors. De iPhone 13 zou kunnen verbinden met zogenoemde LEO-satellieten, kort voor low earth orbit.

Zulke LEO-satellieten zijn het bekendst door Starlink, de provider voor satellietinternet van Tesla-topman Elon Musk. Maar er zijn ook andere aanbieders, en vermoedelijk is de methode voor Apple ontwikkeld voor het netwerk van aanbieder Globalstar.

Globalstar zou samenwerken met chipmaker Qualcomm, voor een toekomstige modemchip met satellietmogelijkheden. Apple zou een voorloper van die chip alvast zelf hebben aangepast, en daarom al eerder dan concurrenten de satellietoptie kunnen aanbieden.

Combinatie met normaal mobiel netwerk

In de praktijk zal de satellietoptie waarschijnlijk worden aangeboden door reguliere mobiele providers, in een pakket dat bedoeld is voor mensen die op plekken zonder mobiele dekking komen. In de toekomst zou Apple meer apparaten met satellietverbinding willen leveren, zoals een slimme bril, een elektrisch voertuig en accessoires.

Globalstar biedt geen wereldwijde dekking, maar wel in grote delen van onder meer Europa, Noord- en Zuid-Amerika en in delen van Azië en Oceanië. Gebruik van de satellietverbinding is direct mogelijk, aangezien de benodigde frequenties binnen het spectrum voor 5G-internet vallen.

Apple Watch weer iets groter

De Apple Watch Series 7 zou iets groter worden, meldt Bloomberg. Geruchten over een nieuw ontwerp met plattere randen gaan al langer: het horloge van Apple zou met die platte randen onder meer de iPhone en iPad achterna gaan.

Ook het scherm zou daarbij opnieuw in formaat toenemen. De nieuwe schermformaten komen op 41 en 45 millimeter, volgens Bloomberg. De afgelopen drie jaar bracht Apple horloges uit van 40 en 44 millimeter, daarvoor met de formaten 38 en 42 millimeter.

Bij de vergroting van de Apple Watch voor de Series 4 enkele jaren terug nam alleen het schermformaat toe door het verkleinen van de randen, en bleef de Apple Watch fysiek even groot. Vermoedelijk gebeurt nu hetzelfde en kunnen bestaande horlogebandjes ook met de nieuwe Apple Watches gebruikt worden.

Bekijk ook: het geheime wapen van de iPhone 13 Pro