'Xiaomi EV'

Xiaomi start nieuwe tak voor zelfrijdende elektrische auto's

2 september om 06:55
Laatste update: 2 september om 06:55

De Chinese techreus Xiaomi heeft een nieuw bedrijfsonderdeel opgericht voor 'slimme elektrische voertuigen'. De Xiaomi-auto's moeten uiteindelijk zelfrijdend worden.

Xiaomi maakt al honderden verschillende apparaten en haalde onlangs Samsung in als de wereldwijde marktleider voor smartphones. Het Chinese bedrijf gaat zich de komende jaren storten op het ontwikkelen van een eigen elektrische auto.

Xiaomi heeft hiervoor het aparte bedrijfsonderdeel Xiaomi EV opgericht. Daar werken nu al zo'n 300 mensen voor, maar dat aantal moet de komende jaren fors toenemen. Ter vergelijk: in totaal heeft het bedrijf al ruim 16.000 technici in dienst.

Xiaomi-ceo Lei Jun staat zelf aan het hoofd van de nieuwe bedrijfstak. Lei Jun noemde de lancering van de elektrische Xiaomi-auto's onlangs zijn "laatste grote ondernemersproject". In totaal wil het Chinese bedrijf de komende 10 jaar 10 miljard dollar investeren in 'Xiaomi EV'.

Samenwerken met autofabrikant

De Chinese techreus zegt over het ontwikkelen van nieuwe auto's gesprekken te hebben gevoerd met meer dan 10 'branchegenoten en partners'. Xiaomi moet nog beslissen met welke autofabrikant het gaat samenwerken voor de productie van de elektrische wagens.

Autonoom rijden

De Xiaomi-auto moet ook autonoom kunnen rijden. Hiervoor kocht Xiaomi vorige maand de startup Deepmotion, dat technieken voor zelfrijdende auto's ontwikkelt.

Verder heeft het bedrijf nog weinig bekendgemaakt over de autoplannen, of om wat voor soort voertuigen het precies gaat. Het is ook nog niet bekend wanneer de eerste Xiaomi-wagens op de weg te verwachten zijn.

Elektrische fietsen en stepjes

Xiaomi breidt het productportfolio nog altijd verder uit. Zo presenteerde het onlangs ook zijn eigen robothond. Op de markt van voertuigen was het bedrijf al actief met onder meer eigen e-bikes, elektrische brommers, scooters en stepjes

Het geheim van Xiaomi: