Xiaomi voor het eerst nummer 1 op wereldwijde smartphonemarkt
Smartphones

Xiaomi voor het eerst nummer 1 op wereldwijde smartphonemarkt

06-08-2021 12:34 Laatste update: 12:46

Xiaomi heeft voor het eerst de koppositie op de wereldwijde smartphonemarkt veroverd. Het Chinese techmerk haalde in juni de marktleider Samsung in.

Xiaomi verkocht in juni wereldwijd meer smartphones dan Samsung en Apple, blijkt uit nieuwe cijfers van het onderzoeksbureau Counterpoint. Het was een opvallend goede maand voor het Chinese bedrijf: het aantal verkochte Xiaomi-smartphones steeg met 26 procent vergeleken met mei. 

Xiaomi heeft nu een marktaandeel van ruim 17 procent, gevolgd door Samsung en Apple met respectievelijk 15,7 en 14,3 procent. Eerder deze week bracht Strategy Analytics al naar buiten dat Xiaomi op de Europese markt Samsung had ingehaald.

'Corona-toename in Vietnam hinderde Samsung'

Samsung had in juni veel last van de toename van het aantal coronabesmettingen in Vietnam, waardoor de productiecapaciteit van Samsung werd beperkt. Daardoor ontstonden er tekorten van bepaalde toestellen, waaronder modellen in de betaalbare Galaxy A-serie, stelt Counterpoint. Xiaomi wist daarvan te profiteren.

Xiaomi boekte volgens Counterpoint in juni ook grote verkoopsuccessen in thuisland China. Daar zijn vooral de Redmi-telefoons van het merk erg populair.

Huawei is weggevallen

Xiaomi profiteerde de afgelopen jaren ook van de neergang van de smartphonetak van Huawei. Door handelssancties van de VS stortte de telefoonverkoop van Huawei in. Het Chinese bedrijf mag op zijn telefoons door de sancties geen Google Play Store en de Google-versie van Android aanbieden.

De beste nieuwe smartphones: