TikTok weer aangeklaagd: eis van 6 miljard euro om privacyschending
Derde Nederlandse zaak

TikTok weer aangeklaagd: eis van 6 miljard euro om privacyschending

07-09-2021 10:44 Laatste update: 10:47

TikTok is opnieuw in Nederland voor de rechter gedaagd vanwege privacyschending. De nieuwe aanklager is de Stichting Massaschade & Consument, die een schadevergoeding van 6 miljard euro van de populaire app eist.

De Stichting Massaschade & Consument stelt in zijn eis dat het een schadevergoeding eist omdat TikTok "op grote schaal fundamentele rechten schendt van consumenten in Nederland".

Door data over consumenten te verzamelen is TikTok volgens de stichting in strijd met onder meer privacywet AVG, de Telecommunicatiewet, het consumenten-en reclamerecht, en de mediawet.

In het bijzonder worden de rechten van kinderen geschonden, vindt de stichting. Het Verdrag inzake de rechten van het kind en de Handvest van de grondrechten van de Europese Unie.

Reclame onherkenbaar, data uitgewisseld

Naast een te grote datahonger maakt TikTok zich volgens de stichting ook schuldig aan advertentie-targetting op basis van profielen die met die data gemaakt worden. Die reclame zou bovendien slecht tot niet van normale video's te onderscheiden zijn.

Ook wordt informatie over gebruikers gedeeld met landen met een "onveilig beschermingsregime voor persoonsgegevens", zoals China, waar TikTok vandaan komt. Die situatie kan door toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens door personeelstekort niet voldoende worden gehandhaafd, stelt de stichting.

6 miljard euro schadevergoeding

De enorme schade-eis van ruim 6 miljard dollar heeft de stichting gebaseerd op een berekening van de schadevergoeding per persoon. Hoe jonger de leeftijdsgroep, hoe hoger de eis: 1750 euro per gebruiker van 6 tot 12 jaar, 1500 euro per gebruiker van 13 tot 18 jaar en 1250 euro per meerderjarige gebruiker.

Door het grote aantal TikTok-gebruikers in Nederland komt het totaal op 6,17 miljard euro.

Al twee zaken tegen TikTok in Nederland

Eerdere Nederlandse aanklagers eisenten ook al miljarden van TikTok. In juni eiste de Stichting Onderzoek Marktinformatie 1,4 miljard euro van TikTok namens ouders van minderjarige gebruikers.

Eind augustus volgde de Consumentenbond en de Stichting Take Back Your Privacy (TBYP) met een eis van 2 miljard euro. Destijds liet Tiktok aan RTL Nieuws weten dat het privacy en veiligheid als 'topprioriteiten' ziet. Tiktok zou maatregelen hebben genomen om de veiligheid van kinderen te 'bevorderen'.

TikTok heeft vandaag nog niet op de nieuwe aanklacht van de Stichting Massaschade & Consument gereageerd.

Waarom TikTok een hit werd: