App CoronaMelder kosten kost iphone android
Coronamelder

App CoronaMelder heeft 23 miljoen euro gekost

7 september 2021 om 10:21
Laatste update: 7 september 2021 om 10:57

De app CoronaMelder, die moest helpen coronabesmettingen sneller op te sporen, heeft de overheid 23 miljoen euro gekost. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid gezegd tegen NU.nl.

De CoronaMelder werd in oktober 2020 geïntroduceerd om bij te dragen aan het bron- en contactonderzoek. Gebruikers kunnen een melding krijgen als ze in contact zijn geweest met iemand die achteraf besmet met corona bleek te zijn.

De kosten bestonden vooral uit de ontwikkeling van de app (5 miljoen) en de doorontwikkeling en het beheer (9,7 miljoen). Hiervoor werden experts van binnen en buiten de Rijksoverheid ingehuurd, zegt het ministerie tegen NU.nl.

Ook gingen er kosten op aan de 'appathon' voor appmakers, die niet het gewenste resultaat opleverde. Vervolgens nam de overheid de appontwikkeling zelf over. Er is 4,3 miljoen euro besteed aan publiekscampagnes en 4 miljoen euro aan zaken als juridisch advies, wetenschappelijk onderzoek en de helpdesk.  

Bluetooth

De CoronaMelder gebruikt een methode van Google en Apple om met Android-telefoons en iPhones te detecteren of mensen langer dan een kwartier bij elkaar in de buurt zijn geweest. Via bluetooth houdt de app dat anoniem in de gaten. Dit werkt alleen als beide personen de app hebben geïnstalleerd. 

'Sterfgevallen voorkomen'

Na een melding van de app werd mensen aangeraden zich te laten testen bij een GGD. Die coronatests als gevolg van meldingen van de app hebben de maatschappij nog eens "tientallen miljoenen euro's" gekost, zegt onderzoeker Joost Poort van de Universiteit van Amsterdam tegen NU.nl. De 'verloren productiviteit' is een nog grotere kostenpost geweest: mensen moesten tot ze de uitslag van de test hadden in quarantaine.

De balans van de CoronaMelder valt volgens hem echter positief uit. De app heeft namelijk in de wintermaanden naar schatting tussen 110 en 250 sterfgevallen voorkomen, blijkt uit een onderzoek. 

5 miljoen keer gedownload

De CoronaMelder is in totaal 5,3 miljoen keer gedownload op iPhones en Android-telefoons. Hoeveel mensen zich na een melding lieten testen, is niet bekend, omdat cijfers daarover om privacyredenen niet worden bijgehouden.

Inmiddels is het advies om je te laten testen na een melding van de CoronaMelder komen te vervallen. De app blijft voorlopig nog in de lucht.

Zo werken mRNA-vaccins