© Athom

homey athom bv bridge smart home slimme gadgets abonnement
Smart Home

Nederlandse smarthome-hub Homey nu ook als gratis app

7 september 2021 om 17:30
Laatste update: 7 september 2021 om 17:55

Het Nederlandse smart home-merk Athom vernieuwt Homey, de gadget die het middelpunt moet vormen van een smart home. De dienst is gratis te proberen als app, of uitgebreider via een abonnement met de nieuwe Homey Bridge.

Het Nederlandse Athom zag al vroeg dat het aansturen van alle smart home-gadgets ingewikkeld zou kunnen worden. Om dat makkelijk te houden kwam de startup enkele jaren geleden met de gadget Homey, een tastbaar middelpunt van dat smart home. Daarna volgde de Homey 2 en de Homey Pro, en nu is daar de nieuwe Homey Bridge.

50 duizend gadgets ondersteund

Homey wordt toegankelijker. De app van Homey is voortaan gratis te gebruiken, en kan overweg met meer dan 50.000 slimme gadgets van meer dan duizend merken. Al die verschillende gadgets kunnen vanuit één app bestuurd, verbonden en geautomatiseerd worden.

De Homey-app.

Gratis voor maximaal 5 apparaten

Voor het aansturen van de meeste apparaten is geen extra gadget nodig, omdat veel smart home-gadgets zelf een wifi-verbinding hebben. Gratis gebruikers hebben één grote beperking: de app is zonder te betalen met maximaal 5 apparaten te gebruiken. Wie meer gadgets wil aansturen via Homey, moet het Homey Premium-abonnement nemen, voor 2,99 euro per maand. Gebruikers krijgen dan ook functies als Homey Insights en Homey Logic, waarmee apparaatgebruik via grafieken inzichtelijk wordt gemaakt.

Goedkopere hub: Homey Bridge

Daarnaast komt Athom met de Homey Bridge, een apparaatje dat een brug vormt tussen Homey en smart home-gadgets zonder eigen wifi-verbinding. De Bridge van overweg met Bluetooth, Zigbee, Z-Wave, 433MHz en Infrarood. De Bridge is ook met het gratis Homey-abonnement te gebruiken, maar wel met de limiet van vijf apparaten.

De Homey Bridge kost 69 euro en is daarmee fors goedkoper dan de Homey Pro van 399 euro. Qua functies liggen de apparaten echter dicht bij elkaar, zolang gebruikers het Premium-abonnement nemen. De Homey Bridge heeft niet de experimentele functies en ondersteuning voor HomeyScript die de Homey Pro wel heeft, maar biedt dezelfde brede ondersteuning voor gadgets.

De nieuwe Homey-app is vanaf dinsdag als testversie te gebruiken. De Homey Bridge is ook direct te bestellen bij Homey.

Kijk ook: