© Microsoft

Microsoft komt met door AI gedreven nieuwsapp Start
Dag News

Microsoft komt met door AI gedreven nieuwsapp Start

07-09-2021 18:03 Laatste update: 18:07

Microsoft rolt vandaag een nieuwe nieuwsfeed uit onder de naam Microsoft Start. Start toont de gebruiker nieuws dat is toegespitst op zijn voorkeuren, en vervangt Microsoft Nieuws.

MSN, de inmiddels 25-jarige nieuwssite van Microsoft, blijft voorlopig gewoon bestaan. Start wordt niet alleen onderdeel gemaakt van Windows 10 en 11, maar is ook via de website en een mobiele app voor Android en iOS te gebruiken. 

Microsoft Start werkt op basis van machine learning en kunstmatige intelligentie. Je voegt je interesses en locatie toe aan de app, of begint zelfs gewoon met het klikken op een artikel. Vervolgens schotelt Start je nieuws voor van "meer dan duizend wereldwijde uitgevers", schrijft het bedrijf.

Vind je een artikel goed of juist niet goed, dan kan je dat aangeven. Je kan er ook voor kiezen om een uitgever te beoordelen. Op basis van je keuzes en klikgedrag leert het algoritme wat jij wel en niet interessant nieuws vindt.

Bundelen informatie

Nieuwe artikelen, het weer, en andere informatiekaarten zoals beurskoersen of sportresultaten worden op de voorpagina van Start weergegeven. De bedoeling is dat Start alle nieuwsinformatie die je wil weten op één plek bundelt.

Volgens Microsoft zullen er ook menselijke moderatoren betrokken zijn bij de nieuwskeuzes die het algoritme maakt. Hoe dat precies zal werken, is nog onduidelijk; Microsoft ontsloeg afgelopen jaar nog tientallen journalisten bij MSN en Microsoft News. Het bedrijf wilde ze vervangen met kunstmatige intelligentie.

In de taakbalk

Microsoft Start is te gebruiken via MicrosoftStart.com, en de mobiele app van Microsoft News wordt automatisch door de nieuwe feed vervangen. Windows 10-gebruikers vinden Start op de taakbalk onder 'Nieuws'.