Facebook boos op Britse waakhond die overname Giphy wil terugdraaien
Big Tech

Facebook boos op Britse waakhond die overname Giphy wil terugdraaien

08-09-2021 14:55 Laatste update: 15:12

Facebook heeft hard uitgehaald naar de Britse mededingingswaakhond CMA. Die zei onlangs in een voorlopig oordeel dat Facebooks overname van gifjes-platform Giphy moet worden teruggedraaid.

Facebook noemt dat standpunt van de toezichthouder "bijzonder onredelijk en buitenproportioneel". Volgens het bedrijf zou de CMA een stap als het dwingen een onderdeel te verkopen "zeer voorzichtig moeten afwegen".

Facebook benadrukt daarbij dat Giphy geen zaken doet in het Verenigd Koninkrijk, al is de dienst daar wel beschikbaar. Ook vraagt het Amerikaanse bedrijf zich af of de Britse toezichthouder wel het afstoten van een bedrijf kan vorderen.

400 miljoen dollar

Facebook ligt al ruim een jaar met de CMA overhoop vanwege de overname van Giphy vorig jaar voor 400 miljoen dollar (339 miljoen euro). Daarvoor had Facebook geen toestemming gevraagd van toezichthouders in het Verenigd Koninkrijk of elders.

Via Giphy kunnen gebruikers gif-animaties zoeken waarmee ze chats of berichten op social media kunnen opleuken. De dienst heeft ruim 7 miljoen geregistreerde gebruikers en bereikt met de gifjes maandelijks enkele honderden miljoenen mensen wereldwijd. 

In maart wees de CMA een voorstel van Facebook af waarbij de bibliotheek van Giphy vijf jaar lang voor iedereen beschikbaar blijft op dezelfde voorwaarden als voor de overname.

Meer Facebook-overnames omstreden

Meerdere overnames door Facebook liggen bij toezichthouders onder de loep, omdat de techreus daarmee de concurrentie zou hebben tegengewerkt. Zo lopen er nog altijd onderzoeken naar Facebooks overnames van WhatsApp (in 2014 voor 19 miljard dollar) en Instagram (in 2012 voor 1 miljard dollar). De Amerikaanse toezichthouder FTC heeft onlangs de federale rechtbank gevraagd de overnames van WhatsApp en Instagram terug te draaien.

Nederland, Duitsland en Frankrijk zeiden onlangs dat ze vinden dat de Europese Unie een overname van een startup door grote partijen als Google of Facebook moet kunnen blokkeren.

De macht van Facebook, Apple en Google: