Royalty's eerlijk verdelen

Apple Music maakt meer remixen van dj's mogelijk

10 september om 16:11
Laatste update: 10 september om 17:23

Apple gebruikt de muziekherkenning van Shazam om meer remixes van dj's aan te bieden via Apple Music. Dankzij Shazam kan makkelijk herkend worden welke muziek er wordt gebruikt in de remix.

Op muziekdiensten zoals Apple Music en concurrenten als Spotify en Tidal zijn doorgaans niet veel remixen te vinden. Dat heeft te maken met rechten. Een remix bevat vaak verschillende nummers van allerlei artiesten, die allemaal recht hebben op betaling voor gebruik van hun muziek. Vaak worden delen van een remix ook weer in een andere remix verwerkt, wat het achterhalen van alle rechthebbenden nog lastiger maakt. Om rechtszaken te voorkomen, weren muziekdiensten remixen daarom vaak van hun platform.

Apple Music gebruikt nu de technologie van muziekherkenningsdienst Shazam om alle onderdelen van een remix automatisch te herkennen, meldt TechCrunch. Apple nam Shazam in 2018 voor 400 miljoen dollar over. Shazam kan nummers muziek vaak binnen enkele seconden herkennen, en die eigenschap wordt nu door Apple gebruikt om te zien welke delen van nummers van welke artiesten er allemaal in een remix zitten.

Meer remixen op komst

Shazam vergelijkt de inhoud van een remix automatisch met de ruim 75 miljoen nummers in de bibliotheek van Apple Music. Vervolgens krijgen alle rechthebbenden hun eerlijke aandeel, inclusief de dj die zijn remix volledig legaal kan aanbieden. Apple wil de functie binnenkort gaan gebruiken voor hiphop: ook in dat genre wordt vaak gebruikgemaakt van fragmenten uit andere muziek.

Voor gebruikers biedt de Shazam-functie ook extra opties, meldt The Verge. Luisteraars kunnen zien welke individuele nummers er in een remix zitten, die nummers overslaan en de mix in hun bibliotheek opslaan. Apple Music heeft het afgelopen jaar al remixes toegevoegd van bekende dj's als Charlotte de Witte, Tiësto en Carl Cox en voegt daar binnenkort de DJ-Kicks-sessies van Studio K7 aan toe.

Lees meer over:

Deel via