Verkocht als NFT's

Eerste emoticons :-) en :-( voor 200.000 euro geveild als NFT's

NFT emoticon smiley emoticons smileys veiling crypto coin bitcoin
24 september 2021 om 13:24
Laatste update: 24 september 2021 om 13:30

De eerste emoticons :-) en :-( zijn vrijdag online geveild voor 237.500 dollar (ruim 200.000 euro) . De emoticons zijn door de bedenker verkocht als een 'non-fungible token' (NFT), een niet-inwisselbaar kenmerk dat het eigenaarschap garandeert.

De emoticons werden op 19 september 1982 bedacht en voor het eerst gebruikt door Scott Fahlman, professor computerwetenschappen aan de Amerikaanse Carnegie Mellon University. De emoticon :-) moest aanvankelijk een grap aanduiden en :-( stond voor "ik ben serieus", maar tegenwoordig laat de gebruiker er vooral mee zien wel of niet blij te zijn.

Gesigneerd certificaat

Veilinghuis Heritage Auctions meldt dat de emoticons als NFT zijn verkocht, met een gesigneerd certificaat en twee essays van de bedenker. In een van die essays schrijft Fahlman dat de emoticons "de eerste stappen naar een nieuw soort universele taal" vertegenwoordigen. Het startbod was 1000 dollar, het winnende bod kwam dus op 237.500 dollar, omgerekend ruim 200.000 euro.

Handel in NFT's

Bij NFT's wordt gebruik gemaakt van de technologie blockchain. Digitale kunst is in essentie eindeloos te kopieëren, maar aan de hand van een zogenoemde non-fungible token krijgt het originele digitale werk als het ware een virtuele handtekening. Zo kan dat origineel verhandeld worden.

De verkoop van digitale objecten als NFT's levert in sommige gevallen miljoenen op. Zo werd de eerste tweet ooit verkocht voor 2,9 miljoen dollar, leverde een digitaal concert van de Nederlandse DJ Don Diablo ruim 1 miljoen euro op en was een NFT-kunstwerk van Beeple goed voor het recordbedrag van 69 miljoen dollar.

De eerste tweet van Bright is ook als NTF te koop: