© Xiaomi

Xiaomi toont slimme bril met transparant scherm in brillenglas
Smart Glasses

Xiaomi toont slimme bril met transparant scherm in brillenglas

14-09-2021 11:13 Laatste update: 12:19

Het Chinese gadgetmerk Xiaomi heeft een concept getoond voor een slimme bril met in één van de glazen een transparant microled-scherm.

De Xiaomi Smart Glasses zien eruit als een normale bril, maar op het rechterglas kan informatie worden geprojecteerd. In het pootje van de bril zit een minuscuul 0,13-inch microled-schermpje, volgens Xiaomi kleiner dan een korrel rijst. Dat kleine schermpje kan beelden tonen met een helderheid tot 2 miljoen nits; reguliere smartphones hebben een scherm van rond de 1000 nits.

Met lenzen en prisma's worden de beelden van dat kleine, felle schermpje als het ware geprojecteerd op het transparante brillenglas. Dat glas is voorzien van een zogenoemde optische lichtgeleider, een soort transparant oppervlak binnen de bril waarop beelden geprojecteerd kunnen worden.

Camera voor foto's en vertalingen

In het concept worden beelden monochroom getoond, enkel in felgroene tinten. Xiaomi heeft gekozen voor microled in plaats van oled omdat microled volgens het bedrijf een compacter scherm mogelijk maakt, met een hogere pixeldichtheid met een langere levensduur. Microled is nog vrij nieuw en volgens Xiaomi nog niet klaar voor grote productie, maar wel goed geschikt voor compacte structuren zoals in een bril.

De conceptbril van Xiaomi bevat ook een 5 megapixelcamera. Met een tik op een pootje kunnen gebruikers een foto maken, maar de camera kan ook gebruikt worden om dingen te vertalen. In een video wordt een Engelstalige menukaart getoond, waar een Chinese vertaling overheen wordt geprojecteerd. Verder toont Xiaomi functies als het tonen van berichten en telefoongesprekken en navigatie.

Toekomstige vervanger smartphone?

De bril weegt volgens Xiaomi 51 gram. Voorlopig zijn er nog geen plannen om de bril te produceren. Wel stelt Xiaomi dat de bril uiteindelijk onafhankelijk zal werken, zonder connectie met een telefoon. De bril draait op Android, gebruikt een quad-core ARM-processor en heeft wifi en bluetooth. Uiteindelijk moet een dergelijke bril de smartphone gaan vervangen, denkt Xiaomi.

Slimme bril Facebook en Ray-Ban

Onlangs onthulde Facebook en Ray-Ban een bril, maar die is enkel voorzien van camera's. De bekende Google Glass-bril uit 2013 kon al wel beelden laten zien, niet op een brillenglas maar op een klein prisma rechtsboven in het gezichtsveld van de gebruiker. Volgens geruchten zou Apple ook al jaren aan een slimme bril werken met het uiterlijk van een normale bril.

Wat vind jij van zulke slimme brillen? Reageer op de Bright Instagram.

Is de slimme bril 'the next big thing'?