Ciao-mi

Litouwen: koop geen Xiaomi-telefoon vanwege censuursoftware

22 september 2021 om 07:34
Laatste update: 23 september 2021 om 07:15

EU-lidstaat Litouwen heeft consumenten gewaarschuwd voor de 'censuursoftware' op de smartphones van het populaire Chinese gadgetmerk Xiaomi.

Op bepaalde Xiaomi-telefoons staat software die teksten die gevoelig liggen in China kan detecteren en blokkeren, zeggen experts van de Litouwse overheid. "Onze aanbeveling is om geen nieuwe Chinese telefoons te kopen. En om toestellen die al zijn aangeschaft zo snel mogelijk weg te doen", zei onderminister van Defensie Margiris Abukevicius.

Onder de geblokkeerde teksten op de Mi 10T 5G van Xiaomi zijn 'Tibet moet worden bevrijd', 'lang leve de onafhankelijkheid van Taiwan' en 'democratische beweging'.

De censuurfunctie staat op de toestellen in de Europese Unie 'niet geactiveerd'. Experts van de Litouwse overheid waarschuwen echter dat dit soort filters wel op afstand kunnen worden aangezet.

449 termen op censuurlijst

In het rapport van het Litouwse cybercentrum staat dat momenteel 449 Chinese termen gecensureerd kunnen worden op de onderzochte Xiaomi-telefoon. De lijst met verboden begrippen zou ook doorlopend worden aangepast. Het toestel zou bovendien versleutelde gegevens naar een server in Singapore sturen.

Reactie Xiaomi

Het Chinese bedrijf ontkent via een woordvoerder dat zijn apparaten "communicatie van of naar zijn gebruikers" censureren. "Xiaomi heeft en zal nooit het persoonlijke gedrag, zoals zoeken, bellen, surfen op het web of het gebruik van communicatiesoftware van derden, van onze smartphonegebruikers beperken of blokkeren", aldus Xiaomi. De fabrikant zegt ook aan de Europese privacywetgeving AVG te voldoen.

Spanning tussen China en Litouwen

De Litouwse onderzoekers zeggen dat hun bevindingen ook relevant zijn voor andere landen. Xiaomi heeft nog niet gereageerd op de berichten.

De relatie tussen China en Litouwen staat momenteel onder grote druk. Het Oost-Europese land heeft Taiwan deze zomer toestemming gegeven een kantoor te openen dat ook de naam Taiwan draagt. China ziet het democratisch bestuurde Taiwan, een eiland voor de Chinese kust, als afvallige provincie en reageerde daar woedend op.

Nummer 1 smartphonemerk

Xiaomi haalde onlangs Samsung in als de marktleider op de wereldwijde smartphonemarkt. Xiaomi profiteerde de afgelopen jaren onder meer van de neergang van Huawei, dat veel last heeft van de Amerikaanse sancties tegen het bedrijf.

Of Xiaomi de koppositie vasthoudt is nog maar de vraag. Samsung kwam onlangs met nieuwe vouwtelefoons en Apple brengt aanstaande vrijdag de nieuwe iPhone 13's op de markt.

Niet meerop zwarte lijst VS

De Amerikaanse regering van Donald Trump stelde eerder dat Xiaomi banden zou hebben met het Chinese leger, maar het bedrijf ontkent dit stellig. Onder Trumps opvolger Joe Biden heeft de VS geen sancties opgelegd aan Xiaomi.

De Amerikaanse rechter bepaalde in maart dat er onvoldoende bewijs is dat Xiaomi een gevaar voor de nationale veiligheid van de VS vormt.

Hoe Xiaomi zo groot werd: