© Apple

Apple onthult vernieuwde iPad mini en snellere iPad

De nieuwe iPad mini.

Volledig nieuw ontwerp

Apple onthult vernieuwde iPad mini en snellere iPad

14-09-2021 17:44 Laatste update: 22:07

Apple heeft vanavond twee nieuwe iPads aangekondigd: een volledig opnieuw ontworpen iPad mini en een snellere versie van de reguliere iPad.

De iPad mini heeft voor het eerst sinds de introductie in 2012 een volledig nieuw ontwerp gekregen. In navolging van de iPad Pro en iPad Air heeft ook de mini nu platte zijkanten en een scherm met dunne randen en afgeronde hoeken. Het fysieke formaat van de nieuwe iPad mini is gelijk aan dat van het vorige model: 7,9 inch, maar door de dunnere randen is het scherm nu 8,3 inch groot.

De iPad mini draait op de volledig nieuwe Apple A15 Bionic-chip, de snelste mobiele chip die Apple ooit heeft gemaakt. De nieuwe iPad mini is 40 procent sneller dan het vorige model, met 80 procent snellere grafische prestaties. De Touch ID-vingerafdrukscanner zit in de vergrendelknop bovenop het apparaat, net als bij de iPad Air.

De nieuwe kleuren en hoesjes van de iPad mini.

Usb-c en 5G

De iPad mini heeft een voor het eerst een usb-c-aansluiting, net als de iPad Air en Pro. Daardoor kunnen veel meer accessoires worden aangesloten dan voorheen, met veel hogere datasnelheden. Volgens Apple is dat handig voor het vele professionele gebruik van de iPad mini, van de zorg en het onderwijs tot gebruik onder reparateurs.

Ook is de nieuwe iPad mini beschikbaar met 5G-verbinding, voor het eerst bij de kleinste iPad. De achtercamera is nu voorzien van een 12 megapixelsensor, die video in 4K-resolutie kan opnemen. Ook voorop zit een 12 megapixel groothoekcamera. De speakers van de nieuwe iPad mini zijn stereo als hij liggend wordt gebruikt. De nieuwe iPad mini ondersteunt de Apple Pencil 2, die magnetisch aan de zijkant van de tablet geklikt kan worden voor draadloos opladen.

De nieuwe iPad mini is er in de kleuren paars, roze, goudkleurig en spacegrijs, verkrijgbaar vanaf 24 september. De kleine tablet is er vanaf 559 euro (wifi) of vanaf 729 euro (wifi en mobiel internet).

De nieuwe snellere iPad werkt met alle bestaande accessoires.

Snellere reguliere iPad

Apple heeft ook een nieuwe versie van zijn reguliere iPad onthuld. Het nieuwe model heeft hetzelfde uiterlijk als voorheen, met een 10,2-inch scherm met brede randen en een fysieke thuisknop. De iPad is nu voorzien van een A13 Bionic-chip die ook in de iPhone 11 zat. Daardoor is het model 20 procent sneller op elk vlak dan het vorige model. Volgens Apple is de reguliere iPad nu drie keer sneller dan de bestverkopende Chromebook en zes keer sneller dan de bestverkopende Android-tablet.

De camera's van de iPad hebben volgens Apple een betere lichtopbrengst. Ook heeft de iPad nu de Center Stage-functie van iPad Pro. Die functie detecteert mensen en volgt ze op het scherm. Dat werkt in Apple's eigen FaceTime, maar ook in onder meer Zoom en WebEx en ook in TikTok. De iPad ondersteunt alle bestaande accessoires, waaronder toetsenborden en de eerste generatie Apple Pencil.

De nieuwe iPad is er in de kleuren spacegrijs en zilver, verkrijgbaar vanaf 24 september. Het wifi-model kost vanaf 389 euro, de iPad met naast wifi ook mobiel internet kost vanaf 529 euro. 

Nieuwe iPhone en Apple Watch

Apple presenteerde na de onthulling van de nieuwe iPads ook de nieuwe iPhone 13's en de nieuwe Apple Watch Series 7.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s