WhatsApp

WhatsApp nu op meerdere apparaten tegelijk te gebruiken

16 september om 08:51
Laatste update: 16 september om 12:39

WhatsApp laat alle gebruikers die dat willen de functie gebruiken waarbij de chatdienst op web en desktop los te gebruiken is van de mobiele app. Ook zonder gekoppelde telefoon is WhatsApp daardoor op de computer te gebruiken.

WhatsApp op computers was tot nu toe niet meer dan een doorgeefluik van en naar de mobiele app op de telefoon. Die app moet altijd met de desktop-app in verbinding staan en werkt anders niet. WhatsApp is namelijk gekoppeld aan één enkel telefoonnummer en kan dus ook niet tegelijk op twee verschillende telefoons of tablets gebruikt worden.

Sinds een paar maanden test WhatsApp een methode waarbij de app wel op meerdere apparaten gebruikt kan worden. Die test is nu voor iedereen beschikbaar, meldt XDA Developers.

WhatsApp kan dan bijvoorbeeld via de app op de pc worden gebruikt, terwijl de telefoon niet verbonden is.

Te vinden in de instellingen

Wie de functie wil gebruiken, moet in de instellingen van WhatsApp naar het tabje 'Gekoppelde apparaten'. Indien beschikbaar staat daar de optie 'Bèta voor meerdere apparaten'. Gekoppelde apparaten moeten dan opnieuw met WhatsApp gekoppeld worden via qr-code, waarna die apparaten ook zonder smarthone-verbinding berichten kunnen sturen en ontvangen.

Omdat het om een bètatest gaat, zijn er nog wel wat haperingen. Sommige gebruikers hebben last van berichten die traag of niet synchroniseren. Zij hebben dan op hun telefoon of laptop alle berichten al gelezen, maar op hun andere computer staan deze berichten dan nog als ongelezen aangeduid.

Zo ziet de bètatest eruit.

Methode 'uitdagend' om te maken

De nieuwe functie heeft lang op zich laten wachten, mede omdat WhatsApp technisch veel moest aanpassen om de functie mogelijk te maken. Zo moest er een nieuw systeem worden gebouwd dat de uitwisseling van de encryptiesleutels van WhatsApp mogelijk maakt. Dankzij die sleutels zijn de chats van WhatsApp niet door derden in te zien, maar het toevoegen van meerdere apparaten was volgens WhatsApp 'uitdagend'.

De functie werkt vooralsnog alleen op WhatsApp Web en WhatsApp Desktop. Ondertussen zou WhatsApp ook werken aan een tablet-app voor Android en iPad. WhatsApp kan met de functie niet op twee smartphones tegelijk worden gebruikt.

Eerste indruk: iPhone 13, nieuwe Apple Watch en iPads