Microsoft-accounts nu volledig zonder wachtwoord te gebruiken
Vingerafdruk of gezichtsherkenning

Microsoft-accounts nu volledig zonder wachtwoord te gebruiken

16-09-2021 11:15 Laatste update: 11:15

Microsoft wil het wachtwoord vaarwel zeggen en biedt gebruikers nu de mogelijkheid om het wachtwoord van hun Microsoft-account uit te schakelen.

Gebruikers die hun wachtwoord uitschakelen, moeten hun account dan met een andere methode beveiligen, aldus Microsoft. Er is keuze uit verschillende opties: de Microsoft Authenticator-app, Windows Hello (met vinger- of gezichtsscan), een fysieke beveiligingssleutel of een eenmalige code via sms of e-mail.

Gebruikers die voor die optie kiezen, hoeven geen wachtwoord meer te onthouden. Een akkoord met de Authenticator-app is bijvoorbeeld genoeg om dan in te loggen. Dat moet accounts veel minder kwetsbaar maken voor hackers en buitensluiting, stelt Microsoft. Wachtwoorden kunnen immers vergeten, gekraakt of gestolen worden. Veel mensen gebruiken ook nog zwakke wachtwoorden, of hetzelfde wachtwoord op meerdere plekken. Dat vergroot de kwetsbaarheid verder.

Niks te onthouden

De alternatieve methoden zijn zowel veiliger als makkelijker in gebruik. Een gezichtsscan kan bijvoorbeeld nauwelijks worden gehackt of vervalst en gebruikers hoeven niks te onthouden. De functie om het wachtwoord uit te schakelen wordt de komende weken uitgerold voor alle Microsoft-accounts. Die worden gebruikt voor bijvoorbeeld Outlook en OneDrive.

Voor geval van verlies van de nieuwe loginmethodes heeft Microsoft ook alternatieven. Als er bijvoorbeeld geen toegang meer is tot de Authenticator-app, kunnen gebruikers hun account nog in via een sms-code. Ook kunnen gebruikers ervoor kiezen om een wachtwoord als backup-methode in te stellen, maar doorgaans zonder wachtwoord in te loggen.

Sommige oudere Microsoft-diensten zijn niet geschikt voor wachtwoordloos inloggen, en dus blijft daar het wachtwoord wel nodig. Dat geldt voor onder meer Office 2010 en het inloggen op de Xbox 360 met het Microsoft-account. Nieuwere Xboxen ondersteunen wel het wachtwoordloos inloggen.

Windows 11: dit zijn de belangrijkste vernieuwingen