Chatten met bedrijven

Nieuwe WhatsApp-functie op komst: bedrijven in de buurt vinden

16 september 2021 om 16:11
Laatste update: 16 september 2021 om 16:11

WhatsApp test een nieuwe functie waarmee gebruikers bedrijven in de buurt kunnen zien en met die bedrijven kunnen chatten.

De nieuwe bedrijvengids test WhatsApp voorlopig nog alleen in de Braziliaanse stad Sao Paulo, schrijft Reuters. Met de functie zien gebruikers lokale winkels en andere bedrijven, verzameld per soort. Het gaat om bedrijven die hun telefoonnummer hebben gekoppeld aan een zakelijk WhatsApp-account. 

'Geen gegevens gedeeld'

WhatsApp zegt geen gegevens van gebruikers te delen met bedrijven, zoals hun locatie of hun interesses. De chatdienst test vaker nieuwe functies eerst in Brazilië. In dat land kregen gebruikers van de app eerder dit jaar al de mogelijkheid om geld te sturen en te ontvangen. 

Na de test in Brazilië komt de functie volgens Facebook-topman Matt Idema eerst naar India en Indonesië. Wanneer Nederland aan de beurt is, is nog niet bekend. 

Advertenties niet uitgesloten

Dagelijks gebruiken 175 miljoen mensen WhatsApp om te chatten met bedrijven, zegt moederbedrijf Facebook. Bedrijven kunnen hiervoor de WhatsApp Business-diensten gebruiken. Voor grote organisaties zijn sommige van die diensten alleen tegen betaling beschikbaar. Daarmee vormt het een van de weinige inkomstenbronnen van WhatsApp.  Daarnaast is het mogelijk om een webwinkel binnen de chatapp te openen via de Facebook Shops-functie.

In tegenstelling tot Facebook en Instagram bevat WhatsApp geen advertenties in de app. Idema sluit echter niet uit dat er in de toekomst reclames komen in de app: "Advertenties kunnen op de lange termijn in een of andere vorm deel uitmaken van het bedrijfsmodel van WhatsApp."

Overname 

Facebook nam WhatsApp in 2014 over voor 19 miljard dollar. Die overname is nog steeds onderwerp van onderzoeken door toezichthouders, omdat Facebook hiermee de concurrentie zou hebben lamgelegd.

Tim Cook: 10 jaar de baas van Apple