Wikipedia verbant Chinese editors om 'infiltratie'
Hong Kong

Wikipedia verbant Chinese editors om 'infiltratie'

16-09-2021 16:27 Laatste update: 16:36

Wikipedia is 'geïnfiltreerd' door een groep die 'de doelstellingen van China wil bevorderen'. Zeven Chinese Wikipedia-editors zijn van het platform gegooid.

De groep "bedreigde de grondslag van Wikipedia", zegt moederorganisatie Wikimedia tegen BBC News. Wikimedia wil weinig specifieke informatie loslaten omdat dat de veiligheid van sommige gebruikers in gevaar zou kunnen brengen. 

"Normaal communiceren we zo min mogelijk met het publiek, maar de impact van deze zaak is ongehoord groot", schrijft Wikimedia aan zijn vrijwilligers. De organisatie wil niet dat Chinese Wikipedia-editors het gevoel krijgen dat hun toevoegingen niet welkom zijn, maar moest wel zeven man uit de groep Wikimedians of Mainland China verbannen van het platform en nog eens 12 Chinese gebruikers hun administratierechten ontzeggen. 

'Ze wilden Wikipedia naar de hand van China zetten'

Het zou gaan om een poging binnen te dringen in de gemeenschap rond de Chineestalige versie van Wikipedia, en deze "naar de hand van een bepaalde ideologie" te zetten. Deze zomer zou Wikimedia signalen hebben gekregen dat Chinese Wikipedia-editors daadwerkelijk in gevaar waren. Daarom heeft de organisatie snel gehandeld.

De daders zouden hebben geprobeerd om content van Wikipedia zo aan te passen dat de standpunten van de Chinese regering centraal stonden. Wikimedia zegt tegen de BBC dat het "niet met de vinger wijst naar de Chinese regering" omdat de organisatie daar geen bewijs voor heeft. 

Hong Kong

Wel zou Wikimedia zich bewust zijn van conflicten tussen gebruikers van het Chinese vasteland en Hongkongers. Editors uit Hong Kong zouden zich zorgen maken over hun veiligheid als ze opmerkingen achterlaten op Wikipedia-pagina's met een politieke lading.

Wikimedians of Mainland China zegt op zijn beurt dat "Wikimedia handelt in strijdt met de gevoelens en meningen van zijn gemeenschap". Wikipedia is officieel  een verboden site in China. De organisatie blokkeerde eerder dit jaar de toegang tot persoonlijke informatie van gebruikers uit China.

Er zijn zo'n 4.000 actieve Chinese editors op Wikipedia. Wikimedians of Mainland China zegt uit zo'n 300 man te bestaan.

Wikipedia is jarig

Wikipedia viert dit jaar zijn 20ste verjaardag. De website ging op 15 januari 2001 online, en is sinds 19 juni 2001 ook in Nederland te gebruiken.

De site wordt bijgehouden door zo'n 250.000 editors oftewel artikelschrijvers, waarvan er zo'n 1.200 uit Nederlandstalig gebied komen.

Heeft Samsung eindelijk de beste smartwatch?