Ruimtevaart

Chinese astronauten geland na 3 maanden in ruimte

china astronauten taikonaut missie ruimtestation ruimtevaart
17 september 2021 om 10:01
Laatste update: 17 september 2021 om 10:13

Drie Chinese astronauten zijn vanochtend veilig geland na een ruimtemissie van negentig dagen. Het is de langste Chinese ruimtemissie tot nu toe.

De capsule met de drie taikonauten, zoals China astronauten noemt, landde rond half 8 Nederlandse tijd in de Gobi-woestijn. Alle bemanningsleden maken het goed. Het drietal verbleef maandenlang aan boord van het Chinese Tiangong-station, dat eerder dit jaar in de ruimte werd gebracht. 

Het was de eerste bemande ruimtemissie van China in bijna vijf jaar. De eerste Chinese ruimtewandeling vond plaats in 2008. Hiermee werd China na de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie het derde land ooit dat astronauten buiten een ruimtevoertuig laat rond bewegen. 

De teruggekeerde ruimtevaarders gaan nu twee weken in quarantaine voordat ze naar huis mogen. Hun immuunsysteem kan verzwakt zijn als gevolg van de tijd in de ruimte.

De volgende bemanning gaat in oktober naar Tiangong. Voor die tijd moet er nog een onbemande bevoorradingsvlucht naar het station gaan.

Ruimtevaart-ambities China

China heeft grote ambities in de ruimte. Zo zette het al een rover neer op Mars en in 2033 wil het ook een bemande landing op de 'rode planeet' uitvoeren. Begin 2019 zette China als eerste land ooit een ruimtevaartuig op de 'donkere' kant van de maan.

Het land wil nog elf lanceringen naar het Tiangong-station doen dit jaar. Drie daarvan zijn bemand en moeten nieuwe modules naar het station brengen. Het hele station moet minstens tien jaar opereren.

Ruimtetoerisme komt op gang