Review basketbalgame NBA 2K22: uitgebreider maar ook beter?
Bright Review

Review basketbalgame NBA 2K22: uitgebreider maar ook beter?

24-09-2021 15:46 Laatste update: 15:57

Brights eigen basketbalfanaat Rutger testte de nieuwe NBA-game van 2KSports: NBA 2K22. Er is meer te doen dan ooit tevoren, maar maakt dat de game ook leuker?

NBA 2K22 is minstens vijf games in één. Je kunt als coach en manager met basketbal aan de slag, je kunt je eigen speler aanmaken en een carrière spelen, je kunt een wedstrijd uit de competitie doen, er is online straatbasketbal, de WNBA heeft meerdere gamemodes en dan heb ik nog echt niet alles genoemd.

De NBA 2K-spelers die ik ken gaan of voor de carrièremodus, of voor MyTeam (spelers verzamelen in een soort fantasy league) of voor online straatbasketbal, dus op deze drie modi ligt de aandacht in deze review.

The Park

Net als in voorgaande jaren is het straatbasketbal net iets anders dan het zaalbasketbal. Deels omdat je 3-tegen-3 speelt en dus meer ruimte hebt, deels omdat alle tegenstanders in een straatpotje bestuurd worden door mensen en niet door de computer. Maar ook omdat 2K ervoor kiest om straatbasketbal meer een arcade-gevoel te geven. De matching is heel aardig en over het algemeen speel je tegen teams die redelijk aan elkaar gewaagd zijn. Daarbij is je spelerrating niet het belangrijkste, maar meer hoe slim (of dom) je speelt. Het is tenenkrommend als je met iemand wordt ingedeeld die niet verdedigt en alleen maar driepunters wil schieten, maar daar ontkom je niet aan.

Straatbasketbal ziet er net ietsje beter uit dan vorig jaar, maar vooral heb je het gevoel net iets meer controle te hebben over wat je speler doet. In voorgaande edities kon je nog wel eens vast komen te zitten in een animatie die eerst moest uitspelen voordat je verder kon. Dat is in 2K22 veel beter.

Je moet meters reizen om alle quests te doen, gelukkig kan dat per skateboard

MyTeam

In MyTeam zijn een aantal nieuwe spelvormen toegevoegd. Online kun je bijvoorbeeld het spel MyTeam Draft spelen, waarbij je eerst een aantal spelers moet selecteren die je zelf niet in je collectie hebt. Dat maakt het spel een stuk afwisselender dan voorheen.

'The 100' is ook een leuke toevoeging. Je moet in meerdere games niet meer dan 100 punten totaal tegen krijgen. Wie als laatste overblijft (en dus het best heeft verdedigd) wint. MyTeam doet er nog steeds alles aan om je na de aanschaf van de game te verleiden om pakketjes met spelers of contracten voor spelers te kopen. Daar zit helaas nog geen verbetering in.

MyCareer

Het carrière-speltype waarbij je zelf een karakter aanmaakt en een verhaallijn doorloopt, is helemaal nieuw. Naast je basketbalcarrière kun je je ook bezig houden met je eigen fashionlijn en muziekcarrière. De interacties die je met anderen hebt zijn net niet zo grappig als in GTA, maar ook niet echt geloofwaardig. Er zitten leuke elementen in, maar het spel dreigt wel een grind te worden door deze toevoegingen. Je kunt ervoor kiezen om al die extra’s over te slaan, het duurt dan wel langer voordat je een contract bij Nike of een andere sponsor krijgt. Die wil je wel graag hebben, want dan verdien je meer XP en kun je sneller beter worden.

Het inscannen van je eigen hoofd via de app is nog steeds een dramatisch beroerde ervaring. Meestal lukt de scan niet, je moet er bijna studiolicht voor hebben. Lukt het wel, dan zie je er uit alsof je een ernstige huidaandoening hebt. Of misschien ligt dat gewoon aan mijn hoofd.

Je manager/vriend woont gezellig bij je in huis

Conclusie

Het online basketbaluniversum is vernieuwd: NBA 2K22 is uit en iedereen die basketbal ook maar een beetje leuk vindt, kan niet om deze game heen. Hij is uitgebreider dan ooit. Er zijn verbeteringen, er zijn kleine ergernissen overeind gebleven. Maar voor 60 euro krijg je bijna nergens zoveel game als dit.

Rutger Middendorp test behalve games ook auto's in de Bright Duurtest. Volg ons ook op YouTube.

Slechts een klein deel van alle gamemodes