Klanten ABN Amro kunnen nu geld opnemen zonder bankpas
Na scan QR-code op automaat

Klanten ABN Amro kunnen nu geld opnemen zonder bankpas

21-09-2021 15:46 Laatste update: 16:00

Klanten van ABN Amro kunnen sinds vandaag zonder hun betaalpas geld opnemen bij de geldautomaten van Geldmaat. Dit werkt na het scannen van een QR-code en inloggen in de app van de bank.

ABN Amro werkt voor het geld opnemen zonder pas samen met Mastercard en Geldmaat, de gezamenlijke geldautomaat van de grootbanken. Op de Geldmaat moeten klanten kiezen voor de optie 'Zonder betaalpas'. Na het scannen van de QR-code op het scherm van de automaat opent in de app van de bank een nieuwe functie.

Na inloggen in de app met een code, gezichtsherkenning of vingerafdruk, kan de klant de betaalrekening kiezen en daarna het gewenste bedrag invoeren. Vervolgens is de geldopname te bevestigen met de identificatiecode van de app. Er zijn geen extra kosten bij deze vorm van geld opnemen.

Volgens Cynthia Tulp, directeur Betalen bij ABN Amro, is de nieuwe optie handig 'als je jouw betaalpas bent vergeten en toch contant geld wilt opnemen'. "We zien dat klanten steeds meer behoefte hebben om alle betaalmiddelen in hun telefoon te hebben", aldus Tulp.

Internet nodig

ABN Amro is voorlopig de enige grote Nederlandse bank die deze mogelijkheid aanbiedt. Wanneer andere banken volgen, is nog niet bekend. 

De nieuwe functie werkt op iPhones vanaf iOS 10.3 en op Android-telefoons met minimaal Android 6.0. De regio-instelling van de telefoon moet op Nederland staan ingesteld en er is altijd een internetverbinding nodig.

Chiplezer op automaat in 2022

De automaten van Geldmaat krijgen vanaf volgend jaar ook NFC-chiplezers, zodat het geld opnemen met een telefoon hetzelfde werkt als contactloos betalen in winkels. Er zijn al geldautomaten waar de chiplezer op zit, maar die werkt volgens Nu.nl momenteel nog niet. 

Test: wat is de beste bluetooth-speaker?