Onderzoek: jongeren gaan meer lezen door verhalen bij games
Verhalen bij games

Onderzoek: jongeren gaan meer lezen door verhalen bij games

24-09-2021 06:31 Laatste update: 08:12

Door games met literatuur te combineren lijken jongeren te worden gestimuleerd om meer te gaan lezen. Dat melden de partijen achter de proef Readification.

Door bij games extra leesverhalen aan te bieden gaan jongeren meer lezen. Dat is de uitkomst van een pilot van de Stichting Lezen met het doel meer jongeren in de boeken te krijgen.  

Schrijvers Ronald Giphart en Margje Woodrow schreven verhalen die geïnspireerd waren op de populaire game Assassin's Creed Valhalla. Jongeren konden deze downloaden via een speciale app. Dit gebeurde tijdens de pilot ruim 75.000 keer. De verhalen worden ondersteund met extra visuals, geluidseffecten en videofragmenten.

Vier op de tien jongeren zeggen na het lezen van deze specifieke verhalen gestimuleerd te zijn om ook meer andere boeken te gaan lezen. 34 procent van de jongeren denkt ook meer papieren boeken te gaan lezen.

90 procent positief

De verhalen in de app werden opvallend goed beoordeeld. Ruim 90 procent van de lezers stelt positief te zijn over de verhalen. Een meerderheid van de ondervraagde jongeren zegt vaker dit soort verhalen te gaan lezen als er meer worden aangeboden.

Het experiment was een samenwerking van de Leescoalitie, een aantal organisaties die proberen lezen in Nederland te bevorderen, en gameontwikkelaar Ubisoft.  

Verwachtingen overtroffen

"De resultaten overtreffen mijn verwachtingen", aldus directeur Eveline Aendekerk van boekenkoepel CPNB. "Het verenigen van de werelden van gaming en literatuur op deze niet eerder vertoonde schaal vergde veel moed van alle partijen, omdat de belangen tegengesteld lijken te zijn: het gevecht om de aandacht van jongeren. Maar alle betrokkenen geloofden in het hogere doel: jongeren die steeds minder lezen in hun eigen belevingswereld laten ervaren dat lezen plezier geeft."

De Leescoalitie en Ubisoft kijken nu hoe aan de pilot Readification een vervolg kan worden gegeven. Daarbij wordt gekeken of de verhalen iets korter kunnen, zodat meer jongeren een plezierige leeservaring hebben. Ook wordt bekeken of een soortgelijke pilot ook met andere games kan worden gedaan.

Review: PlayStation 5