Rusland dreigt YouTube te blokkeren
'Media-oorlog'

Rusland dreigt YouTube te blokkeren

29-09-2021 11:39 Laatste update: 12:22

Rusland dreigt YouTube te blokkeren omdat de videodienst twee kanalen van het Russische staatsmedium RT heeft verwijderd. Volgens YouTube hadden de kanalen de regels rond desinformatie over corona geschonden.

Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov noemde het verwijderen van twee Duitse kanalen van RT "censuur". Volgens hem heeft YouTube hiermee de Russische wet geschonden, omdat de verwijderde kanalen onderdeel zijn van een Russisch bedrijf. "We moeten niet de mogelijkheid uitsluiten maatregelen te nemen om dit platform te dwingen onze wetten na te leven. Er moet zero tolerance zijn voor zulke overtredingen", aldus Peskov.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou noemde het verwijderen van de Duitse RT-kanalen door YouTube een "ongekende informatie-agressie". Het ministerie heeft "een voorstel om vergeldingsmaatregelen tegen YouTube en de Duitse media op te stellen" naar de verantwoordelijke autoriteiten gestuurd.

De Russische mediatoezichthouder Roskomnadzor heeft Google per brief verzocht alle beperkingen van de RT-kanalen op te heffen. De toezichthouder waarschuwde Google dat Rusland de toegang tot het videoplatform anders deels of volledig aan banden kan leggen. 

Regels over corona-informatie 

Volgens YouTube is de maatregel genomen omdat de RT-kanalen zich niet hielden aan de regels over het verspreiden van onjuiste informatie over het coronavirus. Daar was RT al eerder op gewezen en mocht het daarom voor een bepaalde tijd geen video's meer uploaden. Via een ander YouTube-kanaal deed RT dat alsnog, waarop beide offline zijn gehaald. De twee Duitse RT-kanalen hadden enkele honderdduizenden abonnees.

Duitse media

Het Kremlin zei ook "vergeldingsmaatregelen" tegen de Duitse media te willen nemen. De Duitse regering waarschuwde Moskou vervolgens de Duitse media met rust te laten, omdat die niets met de kwestie te maken hebben. "Iedereen die oproept tot zo'n vergelding toont geen goede relatie met de persvrijheid", stelde Steffen Seibert, woordvoerder van bondskanselier Angela Merkel. Volgens hem heeft de Duitse regering 'niets te maken' met het beleid van YouTube. 

RT werkt al een tijd aan nieuwe Duitstalige programma's, maar heeft nog geen licentie om in het land op tv uit te zenden. Daardoor is het beperkt tot internet. 

In het westen wordt RT gezien als een propagandamiddel van het Kremlin. Het staatsmedium wordt beschuldigd van het verspreiden van complottheorieën en desinformatie.

'Video's Baudet terecht verwijderd'

In Nederland heeft de rechter onlangs bepaald dat YouTube video's met uitspraken van Thierry Baudet over het coronavirus mocht verwijderen. In de video's noemde Baudet het coronavirus "een griepvariatie" en stelde hij dat dierenontwormingsmiddel ivermectine in zijn ogen een "prima" middel was. YouTube mag volgens de rechter zijn eigen regels bepalen en handhaven.

Kijk ook: 20 jaar Wikipedia