Appwinkels Amazon en Epic komen naar de Microsoft Store
Strijd om de appstores

Appwinkels Amazon en Epic komen naar de Microsoft Store

29-09-2021 12:05 Laatste update: 12:58

De Windows-appwinkel Microsoft Store gaat gebruikers ook toegang bieden tot de appwinkels van andere bedrijven. De appstores van Amazon en Fortnite-maker Epic Games worden binnenkort door Microsoft toegevoegd.

Microsoft zei eerder dit jaar al derde partijen toegang te willen bieden tot de Microsoft Store, de appwinkel in Windows. Dinsdag maakte Microsoft bekend dat de Amazon AppStore en de Epic Games Store 'binnen enkele maanden' als eerste beschikbaar komen in Microsofts digitale appwinkel. Gebruikers kunnen er zelf voor kiezen die extra appwinkels te installeren.

Geen commissie

Microsoft vraagt geen commissie meer van appmakers als ze hun eigen betaalsystemen gebruiken. Daarmee verschilt Microsofts aanpak van die van Apple en Google die tot 30 procent commissie rekenen over de omzet uit apps via hun appwinkels voor iOS en Android.

De vernieuwde Microsoft Store verschijnt op 5 oktober, tegelijk met de introductie van Windows 11. In de 'komende maanden' komt de vernieuwde appwinkel ook op Windows 10 beschikbaar. Wanneer de winkels van Amazon en Epic precies worden toegevoegd, is nog niet duidelijk. Ook andere appwinkels kunnen zich bij Microsoft melden, voor een plek in de Microsoft Store.

Epic is er blij mee

Epic Games-topman Tim Sweeney reageerde op Twitter blij te zijn met Microsofts beleid. "Microsoft leidt de industrie weer voorwaarts met Windows."

Epic voert sinds vorig jaar rechtszaken tegen Apple en Google over de app-commissies en de appstore-regels. Beide bedrijven verwijderden vorig jaar Fortnite uit hun appwinkels nadat Epic een eigen betaalsysteem had toegevoegd aan het spel. 

De Amerikaanse rechter oordeelde eerder deze maand dat Apple appmakers niet kan verbieden om te verwijzen naar externe betaalmethodes buiten de App Store. Epic Games ging in de zaak overigens in hoger beroep, omdat de rechter Apple niet zag als een illegale monopolist. Ook moest Epic een schadevergoeding aan Apple betalen wegens contractbreuk.

Android-apps volgen later

Microsoft gaat in Windows 11 binnenkort ook Android-apps ondersteunen, maar het benodigde subsysteem waarmee die apps moeten werken wordt de komende maanden nog getest. Wanneer de Android-ondersteuning voor iedereen wordt toegevoegd aan Windows 11, is nog niet bekend. De Amazon Appstore bevat alleen Android-apps, terwijl de Epic-winkel Windows-games verkoopt. 

Eerste indruk Windows 11