© Amazon

'Amazon-huisrobot Astro niet klaar voor verkoop, presteert rampzalig'

Robot Astro zou inbrekers kunnen wegjagen.

Smart home

'Amazon-huisrobot Astro niet klaar voor verkoop, presteert rampzalig'

29-09-2021 12:39 Laatste update: 12:45

Amazon onthulde dinsdag de rijdende camerarobot Astro. Volgens gelekte documenten zou er nog van alles mis zijn met de robot. Medewerkers zeggen de verkoop aan consumenten voorlopig niet te zien zitten.

Amazon onthulde dinsdagavond een reeks nieuwe smart home-apparaten. Astro stal de show: de rijdende robot met een scherm en camera's kan het huis in de gaten houden en voorwerpen vervoeren. Astro komt eind dit jaar in de VS op de markt. Maar volgens gelekte documenten in handen van Vice zien Amazon-medewerkers zelf de robot nog niet als een groot succes.

Zorgen om privacy

Er zouden problemen zijn met de navigatie van de robot en medewerkers maken zich zorgen om privacy van gebruikers, omdat de robot met een continu draaiende camera en eigen internetverbinding door het huis rijdt. "Wat mij persoonlijk betreft is het een ramp, die niet klaar is voor de verkoop", zegt een bron tegen Vice.

'Hij gooit zichzelf van de trap'

"Astro is vreselijk en zal zichzelf vrijwel zeker van de trap gooien als hij de kans krijgt", zegt een andere medewerker. "De herkenning van personen is op zijn best onbetrouwbaar, wat de inzet als beveiligingscamera lachwekkend maakt."

Een medewerker heeft vanwege die tekortkomingen ook kritiek op de inzet van Astro als hulpje voor ouderen of mensen die slecht ter been zijn. "Absurdistische nonsens", noemt een medewerker het gebruik van de robot als zorghulpmiddel.

Amazon: 'Verhalen kloppen niet'

Amazon heeft tegenover Amerikaanse media als The Verge gereageerd op het lek, en stelt dat de verhalen niet kloppen of achterhaald zijn. "Deze karakterisering van Astro's presteren en veiligheidssystemen zijn simpelweg onjuist. Astro is rigoureus getest op zowel kwaliteit als veiligheid, inclusief duizenden uren aan tests bij bèta-gebruikers", aldus Amazon.

Alleen op uitnodiging verkrijgbaar

Astro wordt in eerste instantie niet zomaar aan iedereen verkocht. Amerikaanse klanten moeten een uitnodiging aanvragen door een vragenlijst in te vullen, waarbij onder andere wordt gevraagd wat voor soort trap de gebruiker heeft. Amazon werkt blijkbaar dus nog wel aan de trapgerelateerde problemen van Astro.

Klanten die door Amazon worden uitgekozen, betalen vanaf later dit jaar 999 dollar voor de robot.

Wat vind jij van Amazon Astro? Reageer op onze Instagram.