Amazon komt met rijdende camera Astro: Alexa op wielen
Amazon Astro

Amazon komt met rijdende camera Astro: Alexa op wielen

28-09-2021 17:09 Laatste update: 19:27

Amazon komt met een robotcamera op wielen: met de Astro kan je videobellen en hij kan je huis in de gaten houden. Ook komt Amazons bewakingsdrone nu echt op de markt.

Amazon heeft vanavond tijdens een presentatie een hele reeks nieuwe slimme apparaten voor in huis gepresenteerd. De gadgets hebben allemaal spraakassistent Amazon Alexa ingebouwd. De meeste apparaten komen eerst in de VS op de markt. 

Het meest opvallende apparaat is de rijdende robotassistent Amazon Astro, die later dit jaar op de markt komt voor 999 dollar. Dit apparaat met drie wielen en een touchscreen voorop moet gebruikers hulp bieden en kan het huis in de gaten houden. Astro heeft onder andere een camera op een periscoop om zo ver om zich heen te kunnen kijken.

Ook is het mogelijk om het robotje te gebruiken om mee te videobellen. Astro kan je daarbij volgen terwijl je door je huis loopt. Astro biedt toegang tot de functies van Alexa. Volgens Amazon heeft het robotje een 'unieke persoonlijkheid'. Dat moet naar voren komen in de virtuele gezichtjes en geluiden. Astro gebruikt nieuwe software met kunstmatige intelligentie die moet voorkomen dat het tegen voorwerpen, huisdieren of mensen botst.

Bewakingsdrone

Amazon maakte wel de prijs bekend van de bewakingsdrone Always Home Cam, die het vorig jaar al had getoond. Deze drone voor binnenshuis met ingebouwde camera gaat 250 dollar kosten. De drone werkt samen met de slimme beveiligingsapparaten in de Amazon Ring-lijn. 

De drone kan een vooraf geplande route vliegen en je tonen wat er in huis aan de hand is. De drone kan ook naar een vooraf ingestelde route vliegen bij detectie van een bepaalde gebeurtenis, bijvoorbeeld als de deurbel gaat. De cameralens is bedekt als hij in het dock staat en volgens Amazon filmt de drone 'alleen als hij in beweging is'. 

Amazon Glow

Ook nieuw is de Amazon Glow, een apparaat waarmee kinderen kunnen videobellen en interactieve apps kunnen gebruiken via een projectie op tafel. Glow biedt een combinatie van een 8 inch lcd-scherm voor videobellen en een projectie van een 19 inch interactief beeld, met herkenning van vingers en voorwerpen. 

Volgens Amazon kunnen kinderen hiermee allerlei interactieve puzzels, educatieve spelletjes en bekende bordspellen als schaak doen. Ook bevat de Glow duizenden kinderboeken.

De Glow bevat een scanfunctie waarmee je een voorwerp, zoals een knuffel, bijvoorbeeld in een puzzel kan veranderen. Deze scans zijn te combineren met de videochatfunctie, zodat een kind met een fysiek voorwerp kan spelen en iemand op afstand digitaal mee kan doen. Amazon zet deze mogelijkheid in eerste instantie alleen in voor puzzelspel Tangram Bits.

De prijs van Amazon Glow is in de Verenigde Staten 250 dollar. 

'Hey Disney'

De Amazon Echo-apparaten krijgen een extra spraakassistent naast Alexa die is ontwikkeld door Disney. Gebruikers kunnen met de nieuwe Disney-spraakassistent, de 'Disney Magical Companion', in audio de interactie aan met personages van Disney, Pixar, Marvel, Star Wars en meer.

Door het commando 'Hey, Disney!' te zeggen is de Disney-assistent te activeren. Gebruikers krijgen onder meer grapjes, weetjes, geluiden en verhalen horen.    

Echo Show: slim scherm

De nieuwe Echo Show 15 is een slim 15,6 inch scherm voor aan de muur, bedoeld als een centraal paneel voor iedereen in het gezin. Ook zijn er andere apparaten mee aan te sturen. Het scherm is ook op een standaard te plaatsen, en is zowel in staande als liggende modus te gebruiken. 

De Echo Show 15 heeft ook de nieuwe functie 'Visual ID' waarmee Alexa gebruikers kan herkennen als ze in het zicht van de ingebouwde camera's zijn. Vervolgens kan het scherm informatie afgestemd op de persoon tonen. De Visual ID-functie is optioneel en is op elk moment weer uit te zetten, zegt Amazon. Het slimme scherm kost 250 dollar in de VS.

Goedkope thermostaat en deurbel

Amazon kondigde ook een goedkope slimme thermostaat aan. De Smart Thermostat is een concurrent voor de Google Nest-thermostaat en kost in de VS 60 dollar.

Volgens Amazon is de nieuwe thermostaat ontwikkeld 'in samenwerking met experts die ook de Honeywell-thermostaten maken'.

Ook komt er onder andere een goedkopere slimme deurbel. De Blink Video Doorbell werkt op een batterij en kost in Nederland 59,99 euro.

Reageer ook op onze Instagram.