YouTube gaat valse informatie over alle vaccinaties bestrijden
YouTube grijpt in

YouTube gaat valse informatie over alle vaccinaties bestrijden

29-09-2021 14:11 Laatste update: 14:41

YouTube gaat optreden tegen alle video's die valse informatie verspreiden over vaccinaties. Dat deed de videodienst al bij video's met desinformatie over coronavaccinaties, maar dat wordt nu uitgebreid naar vaccinaties in het algemeen.

YouTube zegt dat het vaak voorkomt dat foute informatie over coronavaccinaties overloopt in foute informatie over alle vaccinaties. Het videoplatform beidt "het werk dat we zijn begonnen met Covid-19 uit naar alle vaccins".

YouTube gaat optreden tegen misinformatie over alle vaccins waarvan de veiligheid bewezen is en die momenteel goedgekeurd zijn door gezondheidsautoriteiten en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Video's met foute informatie over bijvoorbeeld prikken tegen de mazelen worden dus verwijderd. Er bestaan uitzonderingen op de regel, zoals mensen die vertellen over persoonlijke onprettige ervaringen met vaccinaties.

Voorbeelden

Als voorbeelden van valse informatie noemt YouTube de bewering dat vaccins de verspreiding van ziektes niet zouden verminderen en dat goedgekeurde vaccins chronische gezondheidseffecten zouden veroorzaken. Ook video's waarin ten onrechte wordt gezegd dat vaccins autisme, kanker of onvruchtbaarheid veroorzaken zijn verboden op YouTube. "Ons beleid geldt niet alleen voor specifieke vaccinaties, zoals voor mazelen of hepatitis B, maar is ook van toepassing op algemene uitspraken over vaccins."

Sinds 2020 heeft YouTube meer dan 130.000 video's verwijderd vanwege valse informatie over coronavaccins. In totaal heeft de videodienst al meer dan 1 miljoen video's geschrapt omdat ze desinformatie over het coronavirus bevatten.

Rel over verwijderen kanalen Russisch medium

Dinsdag blokkeerde YouTube twee kanalen van de Duitse versie van het Russische staatsmedium RT. YouTube deed dat omdat RT de regels over desinformatie over het coronavirus had geschonden. RT was daar al op gewezen, waarna het werd geschorst. Omdat het via een ander YouTube-kanaal opnieuw soortgelijke video's plaatst, werden beide kanalen offline gehaald.  

De Russische regering is woedend over de actie van YouTube en dreigt met een blokkade van de videodienst als het de verwijderde RT-kanalen niet terug online zet. 

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s