Virgin Galactic mag weer ruimtevluchten maken
Ruimtetoerisme

Virgin Galactic mag weer ruimtevluchten maken

30-09-2021 11:49 Laatste update: 12:04

Ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic van miljardair Richard Branson mag weer vluchten naar de rand van de dampkring uitvoeren.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit (FAA) heeft daar weer goedkeuring voor gegeven. De toestemming werd onlangs ingetrokken vanwege een onderzoek naar een testvlucht.

Het ruimtevliegtuig SpaceShipTwo week tijdens de vlucht op 11 juli af van de afgesproken koers op weg naar de aarde. Dat werd niet gemeld bij de FAA, wat wel verplicht is. Nu het bedrijf de nodige aanpassingen heeft doorgevoerd, mag het zijn activiteiten weer voortzetten.

De luchtvaartautoriteit besloot begin september Virgin Galactic aan de grond te houden, omdat die zeker wilde weten dat de veiligheid van de inzittenden is gewaarborgd. Aan boord van de laatste vlucht zaten naast twee piloten ook Branson en drie van zijn naaste medewerkers. Zij vlogen naar de 'rand van de ruimte'.

Missie met Italiaanse luchtmacht

Virgin Galactic is bezig met het plannen van een nieuwe vlucht met de Italiaanse luchtmacht. Deze vlucht moet ongeveer halverwege oktober plaatsvinden. 

Het bedrijf rekent voor een tripje naar de ruimte zo'n 380.000 euro. Tot nu toe zijn ruim zeshonderd ruimtetickets verkocht. Het is ook mogelijk om meerdere stoelen te boeken of zelfs het hele toestel af te huren. 

Jeff Bezos en Elon Musk

Branson is in een concurrentiestrijd verwikkeld met twee andere multimiljardairs. Amazon-oprichter Jeff Bezos vloog in juli een week na Branson ook naar de ruimte, samen met onder andere een 18-jarige Nederlander. Bezos' bedrijf Blue Origin wil ook toeristische ruimtereizen aanbieden.

Ook Tesla-baas Elon Musk wil met SpaceX ruimtetoerisme mogelijk maken.

Ruimtetoerisme komt op gang: