Virgin Galactic verhoogt prijs ruimtevlucht: 380.000 euro
Ruimtetoerisme

Virgin Galactic verhoogt prijs ruimtevlucht: 380.000 euro

06-08-2021 07:09 Laatste update: 07:44

Ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic van miljardair Richard Branson is weer gestart met de verkoop van ruimtevluchten. Een ticket naar de 'rand van de ruimte' kost nu 450.000 dollar, omgerekend ruim 380.000 euro.

Daarmee heeft Virgin Galactic de prijzen van de ruimtereizen fors verhoogd. Eerder verkocht het Britse bedrijf namelijk tickets voor tussen 170.000 en 210.000 euro. Tot nu toe zijn ruim zeshonderd ruimtetickets verkocht. Het is ook mogelijk om meerdere stoelen te boeken of zelfs het hele toestel af te huren. Wat dit gaat kosten, meldt het bedrijf nog niet. 

Branson vloog in juli in zijn eigen raketvliegtuig naar de ruimte en keerde veilig terug op aarde. De 71-jarige zakenman wil nu echt beginnen met het aanbieden van ruimtetoerisme. In september volgt weer een testvlucht met aan boord betalende klanten, daarna heeft Virgin Galactic nog zeker één testvlucht gepland. Wanneer de commerciële vluchten precies gaan beginnen is nog niet duidelijk.

400 vluchten per jaar

"We zijn verheugd om vandaag de heropening van de ticketverkoop aan te kunnen kondigen", zei topman van Virgin Galactic, Michael Colglazier, in een verklaring. Het bedrijf hoopt tot 400 ruimtevluchten per jaar uit te gaan voeren, met maximaal vier passagiers aan boord van ieder toestel. "We streven ernaar om het wonder van de ruimtevaart voor een breed publiek toegankelijk te maken."

Paar minuten gewichtloos

De testvlucht waarmee Branson vorige maand geschiedenis schreef, vertrok vanaf een basis in de Amerikaanse staat New Mexico. Een speciaal transportvliegtuig bracht het ruimteschip op 15 kilometer hoogte. Vandaar ging het ruimtevaartuig, gevlogen door twee piloten, op eigen kracht naar ruim 80 kilometer boven de aarde.

Branson en drie van zijn naaste medewerkers werden naar de rand van de dampkring gevlogen en waren daar een paar minuten gewichtloos. Ze zagen de kromming van de aarde en de grens tussen de planeet en de oneindigheid van het heelal.

Jeff Bezos

Kort na Bransons vlucht volgde miljardair Jeff Bezos, de oud-topman van Amazon en oprichter van ruimtevaartbedrijf Blue Origin. Bezos vertrok naar de ruimte met zijn broer, de oudste astronaut ter wereld Wally Funk en de 18-jarige Nederlander Oliver Daemen.

SpaceX

Ook Tesla-topman Elon Musk wil met zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX ruimtetoerisme mogelijk maken. SpaceX voert al vluchten uit voor NASA en lanceert commerciële raketten waarmee onder meer satellieten de ruimte in worden gebracht. 

In september moeten bij de Inspiration4-missie vier burgers door SpaceX in een baan om de aarde worden gebracht, waar ze twee tot vier dagen zullen blijven. 

Ruimtetoerisme komt van de grond: